Mai bine de 30 de elevi și profesori de la Centrele Județene de Excelență din județele Brăila, Buzău, Galați, Ialomița, Tulcea, Vaslui au participat în data de 29 noiembrie 2023 la faza interjudețeană a concursului istoric „105 ani de la Marea Unire”.
Competiția este parte a proiectului educativ interjudețean „Valori naționale și locale” derulat de Centrul Județean de Excelență Brăila, condus de prof. dr. Ștefan Aftodor, în calitate de director, și care activează sub egida Inspectoratului Școlar Județean Brăila.
Pentru unele probe din concurs elevii au realizat și planșe ori colaje ilustrative, cu text și imagini, pentru a demonstra că și-au însușit în detalii povestea Unirii de la 1 decembrie 1918. De altfel, și concursul a fost dedicat de principalul organizator, prof. dr. Ștefan Aftodor, acestui important eveniment din istoria României.
Un concurs și o lecție de istorie despre realizarea Marii Unirii din 1918
Cum a arătat ierarhia competiției este mai puțin important: „Indiferent de ierarhie, cu toții am fost câștigători, căci am descoperit personalități și evenimente care au condus la desăvârșirea unității naționale în anul de vârf al națiunii române, 1918”, spune prof. dr. Ștefan Aftodor – directorul Centrului Județean de Excelență Brăila, coordonator al Filialei Brăila a Societății de Științe Istorice din România (SSIR).
Pentru a crea o atmosferă destinsă și de sărbătoare, gazdele au pregătit câteva momente artistice, unele muzicale, altele literare, oferite colegilor din concurs și profesorilor participanți de elevele Diana Popa și Theodora Amărioarei de la Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”, elevul Robert Ioan Ivan de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” și de membri ai cenaclului literar „Beyond Words – N. B.” care face parte din Centrul de Excelență. Competiția a fost organizată de Centrul Județean de Excelență Brăila și de ISJ Brăila în parteneriat cu Filiala Brăila SSIR și Societatea ”Lyra” – organizația neguvernamentală care activează la palatul Lyra și care a oferit un frumos spațiu de desfășurare a concursului, evident în palatul Lyra.
Anul trecut, competiția desfășurată în proiectul interjudețean „Valori naționale și locale” a avut subiecte extrase din viața și opera savantului și geografului Gh. Munteanu Murgoci, cel care dă numele liceului omonim din Brăila și despre care au scris împreună prof. dr. Ștefan Aftodor și prof. Gabriel Pascu volumul „Din viața și activitatea lui Gheorghe Munteanu Murgoci” apărut la editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”. Și atunci concursul a fost dedicat Zilei Naționale a României.