
11 ianuarie – Ziua Artei Fotografice în România
Data de 11 ianuarie a fost desemnată Ziua Artei Fotografice din România prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, aceasta fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
Carol Popp de Szathmary, primul fotograf român și primul foto-jurnalist de război din lume
Carol Popp de Szathmary, născut la Cluj, la 11 ianuarie 1812, a fost un artist plastic de origine maghiară din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din spațiul românesc și unul dintre primii zece fotografi din Europa. Fiu de pastor, Carol Szathmary a fost elevul Colegiului Reformat din Cluj, apoi a studiat Dreptul și a lucrat o vreme ca funcționar la Sibiu. A studiat pictura la Roma și Viena, revenind în țară în 1843, la București.
În tinerețe, pictează și desenează locuri, costume, dar mai ales portrete. Artistul călătorește la Paris, unde se familiarizează cu arta fotografică recent apărută. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, apoi și primele calotipii. Abandonează însă această tehnică pentru una mai nouă, a colodiului umed, cu clișeu de sticlă negativ, aceasta oferind posibilitatea multiplicării după clișeu.
Carol Popp de Szathmari a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeei (1853-1856), fiind cunoscut ca primul foto-jurnalist de război. În anul 1855 a fost medaliat pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică în cadrul Expoziției Universale de la Paris, medaliile fiind acordate de regina Angliei, împăratul Austriei, împăratul Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei. Din păcate, albumul de război nu s-a păstrat până în zilele noastre.
După Unirea Principatelor Române, în 1859, a devenit pictorul și fotograful Curții lui Alexandru Ioan Cuza. Celebre sunt fotografiile pe care i le-a realizat acestuia, în mai multe uniforme. A deținut și un atelier de fotografie în București, pe Podul Mogoșoaiei.
Artistul a participat și la Războiul de Independenţă (1877-1878), alături de Nicolae Grigorescu, Sava Henţia şi G.D. Mirea.
Istoria fotografiei pe glob
Cuvantul „fotografie” provine din limba greacă şi înseamnă „a desena cu lumină”.
Descoperirea camerei obscure care furnizează imaginea unei scene datează încă din perioada Chinei Antice. Prima fotografie păstrată din istorie îi aparține însă francezului Joseph Nicéphore Niépce, datând din 1827. Dar invenția este anunțată abia în 1839, aproape concomitent, la Paris, de Louis Jacques Mandé Daguerre și la Londra de William Henry Fox Talbot. Daguerre și-a numit procedeul fotografic dagherotipie, dar popular acesta a fost cunoscut și ca „oglinda cu memorie”, imaginea fiind imortalizată pe un suport de argint asemănător unei oglinzi. Dagherotipiile erau foarte fidele realității, dar se realizau doar în formate mici, fiind și extrem de fragile. Multiplicarea era exclusă.
William Henry Fox Talbot a inventat calotipia, care oferea posibilitatea multiplicării, dar avea și dezavantajul că imaginile nu erau tot atât de clare și detaliate ca dagherotipurile.
În 1851, britanicul Frederick Scott Archer a folosit un nou procedeu fotografic, bazat pe colodiu-umed, iar francezul André Adolf Eugene Disdéri a revoluționat fotografia în 1853 prin metoda imprimării pe formatul carte-de-visite- 10,5×6.5 cm – care i-a adus celebritatea, dar și o avere considerabilă.
De la film la formatul digital
Fotografia modernă își are începuturile în 1873, în primele plăci cu gelatino-bromură. În 1888, Kodak introduce aparatul de fotografiat care folosea filmul pe rolă, iar în 1895 apare aparatul Kodak de buzunar, firma monopolizând piața fotografică pentru următorii 30 de ani. Fotografia nu mai era acum accesibilă doar experților, ci și amatorilor.
Deși tehnica fotografierii color a fost explorată încă din anii 1840, prima fotografie color permanentă a fost realizată de Thomas Sutton abia în anul 1961. Fotografia color instant a fost introdusă de Polaroid în 1963.
Fotografia pe film a dominat până la începutul secolului nostru, când a câștigat teren cea digitală. Primul aparat electronic de fotografiat a fost prezentat de firma Sony, în 1981. În 1991, Kodak a prezentat DCS100, prima camera digitală disponibilă pe piaţă. Dacă la început camerele digitale erau extrem de scumpe, astăzi filmul continuă să fie folosit doar de fotografii entuziaști, profesioniști. Mai mult de 99 % dintre fotografiile din toată lumea se realizează cu camere digitale, iar multe sunt realizate cu smartphone-uri.