14 februarie – Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin



Creștinii din Occident sărbătoresc anual pe 14 februarie Ziua Îndrăgostiților, numită și Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin. Din Vest, tradițiile legate de această zi au ajuns în ultimele decenii și la noi, căpătând o semnificație preponderent comercială. Magazinele se întrec în oferte de produse asociate iubirii, de la flori la șampanie sau bomboane de ciocolată. Se organizează petreceri, îndrăgostiții de toate vârstele își oferă cadouri, își fac jurăminte. Sărbătoarea și-a pierdut aproape complet semnificația religioasă, devenind un prilej de celebrare a iubirii romantice în întreaga lume.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Se spune că Valentin a fost un preot creștin care a trăit în timpul împăratului roman Claudiu al II-lea (268-270). Pentru că mulți bărbați romani nu își doreau să meargă la război, preferând să stea alături de familiile lor, împăratul le-ar fi interzis soldaților romani să se mai căsătorească.

Valentin, care apăra dreptul oamenilor de a se căsători, dat de Dumnezeu, ar fi căsătorit în secret multe cupluri. Într-un final, a fost descoperit și arestat. Însă împăratul Claudiu a fost impresionat de personalitatea preotului și i-a propus să renunțe la creștinism și să devină soldat roman. Tânărul a refuzat, fiind astfel întemnițat și condamnat la moarte. Valentin a fost executat probabil pe 14 februarie, în anul 269 sau 270. Nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.

Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.

De la valentine la SMS-uri

Ziua Îndrăgostiților așa cum o celebrăm noi astăzi își are însă originea mult mai târziu. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, o editură britanică a publicat o culegere de valentine, poezii sentimentale pentru tinerii îndrăgostiți. Au apărut curând cărțile poștale cu poezii și schițe. În 1835, numai în Marea Britanie au fost expediate prin poștă 60.000 de valentine, iar în 1840, la un an după inventarea timbrului poștal, numărul acestora acrescut la 400.000. A fost inaugurat astfel schimbul anonim de ilustrate.

În secolul al XIX-lea, bilețelele scrise de mână au înlocuit felicitările tipărite. A început să se dezvolte comerțul de Ziua Îndrăgostiților. Au apărut primele cutii de ciocolată în formă de inimă. În secolul trecut, deja practica schimbului de ilustrate a fost înlocuită cu schimbul de cadouri de toate tipurile. Iar în epoca Internetului, mesajele de felicitare au început să fie transmise online.

Chiar și în zilele noastre, bisericile luterană și anglicană au păstrat totuși o slujbă de Ziua Îndrăgostiților care include un ritual opțional de reînnoire a jurământului de căsătorie.

Ziua Îndrăgostiților în lume

Iubirea a fost celebrată pe glob din timpuri preistorice, sub forma ritualurilor de fertilitate, de obicei asociate cu revenirea naturii la viață, apoi legate de calendarul agrar. În cultura persană, ziua iubirii corespunde datei de 17 februarie din calendarul gregorian.

În Brazilia, Ziua Îndrăgostiților este serbată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sf. Anton, considerat patronul căsătoriei. Cuplurile își dăruiesc atunci flori, felicitări și ciocolată, iar femeile singure urmează ritualuri populare pentru a-și găsi un soț.

În Columbia, ziua iubirii și a prieteniei este sărbătorită în a treia vineri din septembrie. O tradiție foarte populară este „prietenul secret”, asemănătoare practicii „Moș Crăciun Secret”.

În Mexic, Ziua Îndrăgostiților se serbează tot pe 14 februarie. Se pot oferi daruri atât iubiților, cât și prietenilor: flori, dulciuri, jucării de pluș sau scrisori.

În Japonia și Coreea, există obiceiul ca femeile să dăruiască ciocolată în această zi tuturor colegilor bărbați. Pe 14 martie, de Ziua Albă, bărbații sunt așteptați să le întoarcă favorul, dăruindu-le bezele sau ciocolată albă, de unde și numele zilei.

Românii serbează iubirea de Dragobete, pe 24 februarie. Acesta ar fi un personaj din mitologia românească, fiul Babei Dochia, patron al dragostei și bunei dispoziții, similar lui Cupidon din mitologia romană. Este o sărbătoare legată de fertilitate și renașterea naturii, fiind plasată în preajma echinocțiului de primăvară. De Dragobete, fetele și băieții se îmbrăcau în haine curate și plecau la pădure, la cules de ghiocei și viorele, pe care le așezau la icoane sau le foloseau în farmecele de dragoste. Sărbătoarea a  fost revitalizată recent, ca o replică autohtonă la Valentine’s Day.

 

 

 

 

Foto:
Jill Wellington/Pixabay