206 incendii de vegetație de la începutul anului, în județul Brăila

De la începutul anului și până în prezent, pompierii brăileni au intervenit pentru stingerea a 206 de incendii de vegetație, stuf sau miriște. Acestea au afectat o suprafață de peste 260 ha.  

Numai în luna octombrie ehipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” (ISU) au fost solicitate să intervină la 16 incendii de vegetație uscată. Au fost afectate circa 51 de ha, în municipiul Brăila și localitățile Bărăganu, Gemenele, Măxineni, Movila Miresii, Tudor Vladimirescu (sat Comăneasca), Unirea și Zăvoaia. La unele intervenții au participat și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile unde s-au manifestat incendiile. 

Normele în vigoare privind protecția mediului interzic arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Mai mult, încălcarea legii poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. 

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală. 

În urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Fumul dens cauzat de arderile necontrolate poate cauza și accidente rutiere, atenționează, printr-un comunicat de presă, ISU „Dunărea”. 

 

Foto:
ISU „Dunărea”