
4 martie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității este marcată în întreaga lume pe data de 4 martie, cu scopul de a conștientiza impactul acestei condiții asupra calității vieții și pentru promovarea unui stil de viață sănătos.
Obezitatea este o condiție medicală caracterizată prin creșterea greutății corporale pe seama țesutului adipos, definită printr-o valoare a indicelui de masă corporală mai mare sau egal cu 30 kg/mp. Obezitatea are un impact major asupra calității vieții, crescând riscul de boli cardiovasculare, endocrine și cancer și a deceselor cauzate de aceste afecțiuni. Studiile au arătat că obezitatea reduce speranța de viață cu până la zece ani.
La nivel mondial, în 2020, aproape 1 miliard de oameni, adică una din șapte persoane, sufereau de obezitate, arată un comunicat al Institului Național de Sănătate Publică (INSP). Se estimează că în următorii zece ani numărul acestora se va dubla.
În România, două din 100 de persoane se aflau în evidența medicală cu diagnosticul de obezitate în anul 2022. În același an, cele mai multe cazuri noi de obezitate s-au înregistrat la femei din mediul urban. În 2019, cinci din zece persoane adulte declarau că sunt supraponderale sau obeze, conform studiului Institutului Național de Statistică.
Îngrijorător este fenomenul obezității la copii, în creștere în ultimii ani. Studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020 arată că trei din zece copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate.
Cauzele obezității
Obezitatea poate fi:
- exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă;
- endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus.
Printre cazuele obezității se numără consumul excesiv de calorii, dar și predispoziția genetică, tulburările de metabolism, stilul de viață sedentar, unele afecțiuni psihice sau administrarea de anumite medicamente: antidepresive, medicamente pentru diabet, steroizi, contraceptive orale.
Simptomele obezității
Pe lângă creșterea în greutate, obezitatea se poate asocia cu dificultăți în respirație, transpirație abundentă, sforăit, probleme dermatologice, oboseală, dureri de spate sau ale articulațiilor și poate genera depresie, respect de sine scăzut, izolare socială. La copii, poate duce la pubertate precoce la ambele sexe și probleme ortopedice – șold dislocat, platfus.
Cum poate fi prevenită și tratată obezitatea?
Obezitatea poate fi prevenită și tratată, însă provocarea cea mai mare pare să fie găsirea motivației necesare pentru schimbarea stilului de viață.
Specialiștii au arătat că nu tipul de alimente ingerate produce scăderea în greutate, ci limitarea cantității de calorii. Una dintre soluții pentru tratarea obezității este, așadar, dieta prin aport caloric redus și controlat, între 1.200-1.500 calorii pe zi la femei și 1.500-1.800 calorii la bărbați. Scăderea în greutate nu are loc însă brusc, ci lent, fiind un proces de durată.
Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor. Medicii recomandă practicarea regulată de activități fizice de intensitate moderată, cel puțin 60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute repartizate pe săptămână pentru adulți. Una dintre activitățile fizice zilnice cel mai ușor de pus în practică este mersul pe jos.
Dacă mâncatul excesiv este cauzat de stres, pacientul poate avea nevoie și de consiliere psihologică sau psihoterapie.
Se recomandă verificarea periodică a greutății corporale, cel puțin o dată pe săptămână.
Tratamentul chirurgical este indicat doar atunci când indicele de masă corporală depășește 40 sau 35, în cazul pacienților cu comorbidități asociate.