A treia etapă din Six Nations la rugby propune meciuri extraordinare

Puternicul turneu de rugby Six Nations, dedicat echipelor naționale din emisfera nordică, a ajuns la etapa cu numărul trei, care se dispută în acest week-end.

Deschiderea etapei a treia a puternicului turneu din Emisfera Nordică, Six Nations, va avea loc sâmbătă, 24 februarie, ora 16.15, pe Stadionul Aviva din Dublin. Va fi, indiscutabil, un meci foarte interesant de urmărit, în pofida faptului că bookmakerii văd o favorită certă la victorie: Irlanda.

Gazdele sunt în fotoliul de lider după două etape în care au mers perfect, acumulând și bonusul ofensiv în meciurile cu Franța (38-17 în deplasare), respectiv Italia (36-0).

Apărarea irlandeză a arătat impecabil la ultimul meci, contra Italiei, în care nu a primit niciun punct.

De partea cealaltă, echipa galeză a pierdut primele două meciuri, însă ambele la limită. Mai întâi a cedat cu Scoția, acasă, scor 27-26, apoi pe terenul Angliei, cu 16-14. Galezii au 3 puncte, din două bonusuri defensive și unul ofensiv, fiind pe locul al cincilea în clasament.

Scoția – Anglia

Al doilea meci al etapei din Six Nations, Scoția – Anglia, are loc sâmbătă, 24 februarie, de la ora 18.45, pe Stadionul Murrayfield din Edinbourgh.

Cele două superputeri britanice, în ale balonului oval, sunt extrem de dârze în ceea ce privește disputa directă, care pune la bătaie și un trofeu simbolic, dar de mare greutate, Calcutta Cup. Acest trofeu se referă la prima întâlnire internațională din rugby, Scoția – Anglia, în 1972, dotată cu un trofeu venit din îndepărtata Indie.

Scoția a câștigat ultimele trei întâlniri directe cu Anglia, în Six Nations. Ediția trecută s-a impus chiar la Londra, cu 29-23, iar englezii au un veritabil complex scoțian, câștigând un singur meci în ultimele 6, 13-6 în 2020.

Scoția a avut o primă repriză de vis, la Cardiff, dar a terminat gâfâind pentru o victorie la limită, 27-26. Apoi, acasă cu Franța, înainte de pauza de o săptămână, a cedat pe teren propriu contra Franței, cu 20-16, dar după un joc foarte bun. Englezii au două victorii, însă niciuna concludentă, trecând de Italia cu 27-24, respectiv Țara Galilor, 16-14. Anglia ocupă locul secund, în vreme ce Scoția este a treia în clasament, motiv pentru care disputa va căpăta o și mai mare greutate, din acest punct de vedere.

Acest turneu de Six Nations este, pentru scoțieni, o excelentă oportunitate de a șterge frustrările legate de necalificarea din grupe, la Cupa Mondială, când ciulinii au învins inclusiv România, cu 84-0.

Franța –  Italia

Duminică, 25 februarie, ora 17.00, Franța întâlnește Italia într-un meci care închide etapa a treia din Six Nations, puternicul turneu de rugby dedicat echipelor naționale din Emisfera Nordică.

Francezii, câștigătorii competiției din 2022, au început cu stângul, fiind învinși pe teren propriu, în prima etapă, de Irlanda, cu 38-17. Apoi, într-o deplasare foarte dificilă, în Scoția, s-a impus cu 20-16. De partea cealaltă, italienii au o singură victorie în ultimele 44 de meciuri din Six Nations. Meciul precedent, la Dublin, a fost cedat cu 36-0, însă nouă ne-a ieșit, la limită, pronosticul dat atunci. Am prins un 1.70 deoarece am jucat handicap Italia 36,5 puncte.

Francezii s-au mutat pe Stade Pierre Mauroy din Lille, după eșecul cu Irlanda, consemnat pe Stadionul Velodrome din Marsilia.Ei nu pot evolua la Paris, pe Stade de France, atâta timp cât acest stadion este în renovare pentru Jocurile Olimpice. Va absenta charismaticul căpitan al Franței, Gregory Aldritt, din cauza unei accidentări, locul său în linia a treia urmând a fi luat de Ollivon. Forța pachetului de înaintare francez va fi asigurată și de excepționalul Tusivoa, care va debuta în linia a doua, cu această ocazie.

Față de alinierea cu Irlanda, Italia a pierdut trei oameni, pe Cannone, Negri și Iachizzi. Interesant este de urmărit revenirea aripii Capuozzo, născut și crescut în Franța, legitimat la Stade Francais, care va reveni după o perioadă de indisponibilitate.

Statistica meciurilor directe este net în favoarea Franței, 45-3. Anul trecut, cocoșii galici s-au impus în Six Nations, pe Stadio Olimpico, 29-24. De asemenea, în grupele Cupei Mondiale, în toamnă, Franța s-a impus în fața Italiei cu 60-7.

Ineficacitatea ofensivă a italienilor, demonstrată din plin cu acel zero de la Dublin, dar și superioritatea franceză, atât pe troacari cât și pe grămada ordonată, mă conduc spre un pronostic pe care îl consider foarte sigur: victorie la scor a Franței.