Ajutoare de stat pentru apicultorii români cu pierderi de pe urma războiului din Ucraina



Ca urmare a importurilor masive din Ucraina și China, apicultorii români nu mai pot vinde mierea de producție autohtonă în România, fapt ce le cauzează pierderi semnificative. Guvernul a aprobat miercuri, 28 februarie, ajutoare de stat de aproximativ 12 milioane de euro. Această sumă ar trebui să compenseze parțial pierderile suferite anul trecut, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.866.000 lei, echivalentul sumei de 12.034.334 euro, iar cuantumul propus pentru ajutorul de stat este în sumă de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Numărul estimat al familiilor de albine este de 2.395.856. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro”, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Critieriile pe care trebuie să le îndeplinească apicultorii

Crescătorii de albine trebuie să respecte însă câteva condiţii, pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar guvernamental. Trebuie ca la sfârșitul  anului trecut, respectiv la 31 decembrie 2023, să fi avut familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, să deţină familii de albine în exploataţii apicole/stupine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii și să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022.

Beneficiarii pot fi apicultori, persoane fizice care deţin atestat de producător, valabil la data depunerii cererii, apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale,  precum şi societăţi agricole  și persoane juridice.

 

 

Foto:
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)/Facebook