Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități a stabilit ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul al doilea), în contextul vacanțelor de Paște și de 1 Mai. Decizia, confirmată oficial de surse politice, urmărește să evite suprapunerea cu sărbătorile de Paște și Florii. Totuși, această amânare a alegerilor față de datele inițial discutate generează critici și controverse, mai ales că mandatul președintelui Klaus Iohannis va fi astfel prelungit cu aproape două luni.
Inițial s-a vorbit ca alegerile prezidențiale să aibe loc în aprilie
Deși inițial, la finalul lunii decembrie, așa cum am scris și noi (aici) primele discuții din cadrul Coaliției vizau organizarea alegerilor prezidențiale înainte de Paște, în luna aprilie, actuala propunere va genera cu siguranță un val de critici și nemulțumiri. Propunerea avea sens, având în vedere calendarul obișnuit al alegerilor prezidențiale și necesitatea de a respecta mandatul constituțional al actualului președinte.
Totuși, decizia finală de a fixa datele scrutinului în mai – o lună în care vacanța de 1 Mai și alte evenimente sociale pot influența participarea la vot (n.r. poate chiar acesta a fost și scopul) – a stârnit deja reacții critice din partea opoziției. Alegerea acestei perioade a fost justificată prin sincronizarea cu alegerile locale parțiale din mai multe județe. Astfel, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 4 mai, se vor desfășura și alegeri locale parțiale în mai multe județe, inclusiv pentru funcțiile de primar din 13 comune, Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor.
Crin Antonescu, candidatul Coaliției
În același timp, Coaliția a reconfirmat candidatura lui Crin Antonescu pentru funcția de președinte al României. Decizia a fost transmisă oficial printr-un comunicat, în care se subliniază sprijinul Coaliției pentru fostul președinte al PNL.
Candidatura lui Antonescu vine într-un context politic tensionat, marcat de provocările asociate cu prelungirea mandatului actualului președinte și de posibilele efecte ale organizării scrutinului în perioada vacanței de 1 Mai.
Bugetul de stat și alte priorități
Pe lângă stabilirea datelor alegerilor, Coaliția a anunțat că bugetul de stat pentru anul 2025 va fi prezentat până la 27 ianuarie și adoptat de Parlament în prima săptămână din februarie.
Un an politic complicat
Anul 2025 se anunță a fi unul complex pentru scena politică românească, cu alegeri prezidențiale organizate într-o perioadă atipică și o prelungire a mandatului prezidențial care ridică semne de întrebare. Rămâne de văzut dacă decizia Coaliției va afecta prezența la vot sau legitimitatea procesului electoral în ansamblu.