Alimentația elevilor, reglementată printr-un nou proiect al Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect care vizează interzicerea vânzării în școli a alimentelor bogate în zahăr, sare și grăsimi. Proiectul actualizează o reglementare veche de 16 ani, privind alimentația preșcolarilor și școlarilor, punând un accent mai mare pe reducerea conținutului de zahăr, sare și grăsimi în produsele vândute în unitățile de învățământ.

Produse interzise în școli

Conform proiectului, următoarele categorii de produse vor fi interzise în școli:

  • Sucuri de fructe îndulcite
  • Compoturi cu sirop
  • Cartofi prăjiți și chipsuri
  • Iaurturi cu arome și adaosuri mari de zahăr
  • Prăjituri din comerț
  • Pizza congelată
  • Brânză topită
  • Popcorn ambalat pentru microunde

Produse recomandate pentru elevi

În schimb, Ministerul Sănătății recomandă vânzarea următoarelor produse:

  • Fructe și legume proaspete
  • Pâine integrală
  • Iaurturi simple
  • Carne slabă

De asemenea, se pune un accent special pe prepararea legumelor și fructelor cu puține sau fără adaos de grăsimi, zahăr sau sare. Este recomandat ca elevii să consume zilnic cel puțin o porție de legume verzi (ex: broccoli, salată verde, mazăre, spanac) și o porție de legume sau fructe portocalii (ex: morcovi, dovleac, portocală).

Schimbarea obiceiurilor alimentare ale elevilor

Proiectul subliniază importanța educației alimentare, vizând formarea deprinderii copiilor de a consuma apă potabilă sau minerală și de a opta pentru alimente mai sănătoase, contribuind astfel la reducerea riscurilor de obezitate și alte afecțiuni legate de alimentație.