Conform unui proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor, firmele, persoanele fizice autorizate (PFA), cei care desfășoară profesii liberale și alți contribuabili vor putea beneficia de ștergerea unor penalități și dobânzi dacă își achită obligațiile fiscale restante.
Acest proiect prevede că, prin plata datoriilor principale restante, contribuabilii pot obține anularea parțială sau totală a penalităților și dobânzilor aferente acestor datorii. Măsura este destinată să stimuleze plata voluntară a restanțelor fiscale, oferind contribuabililor o motivație suplimentară pentru a-și regulariza situația fiscală. Astfel, guvernul urmărește să îmbunătățească colectarea veniturilor bugetare și să reducă volumul datoriilor fiscale neplătite.
Această inițiativă ar putea oferi o oportunitate semnificativă pentru contribuabilii care au acumulat datorii să își aducă conturile la zi și să evite costurile suplimentare generate de penalități și dobânzi, asigurând totodată un flux mai bun de venituri la bugetul de stat.
Conform proiectului, firmele, PFA și alte categorii de contribuabili vor beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor fiscale principale restante la bugetul de stat la data de 31 august 2024, cu condiția să își achite datoriile restante până la data de 15 decembrie 2024 și să respecte anumite condiții impuse de autorități.
Pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii vor trebui și să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024, conform proiectului de ordonanță al MFP.
De asemenea, proiectul prevede că 10% din obligațiile bugetare principale restante pot fi transformate în credit fiscal, oferind contribuabililor o anumită flexibilitate în gestionarea obligațiilor fiscale. Cu toate acestea, pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilii trebuie să respecte condiții stricte privind utilizarea banilor. Această măsură este menită să sprijine contribuabilii în regularizarea situațiilor lor fiscale și să încurajeze conformarea voluntară, oferind stimulente financiare pentru plata datoriilor restante.
Scopul acestor măsuri este de a îmbunătăți colectarea veniturilor la bugetul de stat și de a reduce nivelul datoriilor fiscale acumulate, sprijinind în același timp mediul de afaceri și contribuabilii individuali în procesul de conformare fiscală.