Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a organizat și a desfășurat miercuri, 24 mai, un exercițiu cu forțe și mijloace în teren. Acesta a avut drept temă „Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui incendiu de mare amploare” la fabrica de componente pentru industria auto aparținând YAZAKI ROMÂNIA, la care s-a adăugat și verificarea viabilității fluxului informațional-decizional.
Exercițiul tactic a fost structurat în două situații tactice, respectiv limitarea și lichidarea unui incendiu la depozitul de materii prime și produse semifabricate din cadrul operatorului economic, cu posibilitate de extindere la depozitul de produse finite. Din cauza fumului degajat, vizibilitatea fiind scăzută, s-a produs un accident rutier în care sunt implicate două autoturisme.
Conform exercițiului, personalul din cadrul Dispeceratului ISU a cerut detalii legate de producerea evenimentului și astfel a reieșit faptul că incendiul se manifestă pe o suprafață de cca. 100 mp, generând o cantitate foarte mare de fum și de gaze toxice (ard materiale plastice, cablaje auto, carton, hârtie și cauciuc), iar zece lucrători sunt intoxicați cu fum. Mai apoi, conform planurilor proprii ale operatorului economic, a fost anunțat evenimentul la 112, solicitând sprijinul forțelor profesioniste și au fost luate măsuri pentru evacuarea personalului și pornirea instalațiilor de stingere.
În urma accidentului rutier produs pe Șoseaua de Centură din cauza vizibilității reduse cauzate de fum și în care au fost implicate două autoturisme, cei doi conducători auto au rămas încarcerați. Prin urmare, dată fiind situația foarte gravă anunțată și numărul victimelor comunicate, a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție și alertarea structurilor prevăzute în planurile de cooperare.
În cadrul exercițiului s-a trecut mai apoi, potrivit procedurilor fiecărei structuri implicate în gestionarea situațiilor tactice create, la stingerea incendiului, evacuarea persoanelor surprinse în incinta depozitului inundat cu fum, acordarea primului ajutor calificat, triajul victimelor și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, iar în cazul accidentului rutier a fost restricționat traficul rutier în zonă, acesta fiind deviat pe căi rutiere ocolitoare. S-a făcut descarcerarea victimelor, acordarea primului ajutor medical și transportul acestora la spital. În același timp cu aceste operațiuni, s-a asigurat menținerea ordinii publice și interzicerea accesului în zonele de risc a persoanelor neautorizate de către forțele de ordine.
Potrivit anunțului făcut de structurile implicate în cadrul exercițiului, „principalele obiective avute în vedere pe timpul desfășurării exercițiului au vizat consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, cunoștințelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență (SNMSU) la nivel local; verificarea concepției de acțiune stabilite prin planul organizării și desfășurării exercițiului și aplicarea în practică a activităților specifice în sistem integrat de management al situațiilor de urgență; perfecționarea deprinderilor și evaluarea stadiului pregătirii personalului și al resurselor de intervenție, în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea accidentului chimic; testarea procesului decizional, a fluxului informațional și a comunicării publice; verificarea viabilității documentelor operative (planurilor de intervenție și cooperare), a standardelor și procedurilor operaționale, testarea capacității de reacție și intervenție, precum și a modului de organizare a cooperării și a funcționării fluxului informațional între forțele participante la exercițiu și stabilirea căilor de perfecționare a acestor activități”.
La desfășurarea acestui exercițiu au colaborat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul Județean de Jandarmi Brăila, Serviciul de Ambulanță Județean Brăila, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, Primăria Brăila – Compartimentul Situații de Urgență, Crucea Roșie – Filiala Brăila, conducerea și personalul de pe locul de muncă al operatorului economic.