La primele ore ale dimineții, fanii argentinieni și columbieni au luat cu asalt porțile Hard Rock Stadium din Miami, locul de desfășurare al finalei Copa America la fotbal.
De aceea, din cauza incidentelor produse la intrare, autoritățile au anunțat, inițial, o întârziere de 30 de minute pentru startul meciului Argentina – Columbia. Până la urmă au fost 75 de minute de întârziere față de ora oficială, dar important a fost că meciul a putut începe.
Cele două rivale sud-americane au încercat să se anihileze reciproc, lucru pe care, într-o bună măsură, l-au reușit. În singurul meci prevăzut cu prelungiri, conform regulamentului Copa America, în timp regulamentar a fost egalitate, 0-0.
Lionel Messi, legitimat chiar la Inter Miami, a ieșit din teren cu glezna dreaptă accidentată. la fel, vedeta columbienilor, James Rodriguez, a fost scos din teren în minutul 91, fiind înlocuit de Quintero, cel care joacă în Argentina, iar în 2018 marca golul decisiv pentru River Plate, în finala Copei Libertadores, cu marea rivală Boca Juniors. Quintero a avut câteva incursiuni periculoase în careul lui Martinez, dar nu a reușit să marcheze.
A făcut-o în schimb, în minutul 112, golgeterul competiției, Lautaro Martinez, de la Inter Milano. Atacantul argentinian a pătruns în careu la o pasă printre linii a lui Lo Celso și a șutat la semiînălțime, în diagonală, pe deasupra portarului Vargas.
Tensiune și la final
În minutul 120, arbitrul brazilian Rafael Claus, delegat să conducă finala, a sporit tensiunea după ce i-a luat mingea din brațe lui Dibu Martinez și a verificat o fază din careul argentinian, cu potențial de penalty pentru Columbia. Până la urmă jocul s-a reluat cu minge de arbitru, iar la câteva secunde distanță s-a fluierat finalul.
Lautaro Martinez, cu 5 goluri, a fost desemnat golgeterul Copei America, iar Angel Di Maria s-a retras, cu această ocazie, din naționala Argentinei.
Trei trofee la rând pentru Argentina
Grație acestui succes, Argentina a reușit tripla consecutivă, după ce câștigase Copa America în 2021, respectiv Campionatul Mondial 2022. Spania a reușit același lucru, cu două titluri europene în 2008 și 2012, succese care au încadrat titlul mondial obținut în 2010, în Africa de Sud.
Pentru Argentina a fost a 30-a finală de Copa America și al 16-lea trofeu. Argentina a mai jucat trei finale la rând, cu generația lui Messi, dar le-a pierdut pe toate la Campionatul Mondial 2014, respectiv două ediții consecutive de Copa America, în 2015 și 2016.