Asistenții maternali din România trebuie să respecte noi reguli legate de atestare și evaluare, modificări care sunt prevăzute printr-un act normativ.
Astfel, noua lege, care urmează să fie aplicată din 26 decembrie, stipulează că pot obține atestatul de asistent maternal și persoanele care au absolvit învățământul profesional, nu doar cel liceal, așa cum era prevăzut până în prezent. De asemenea, legea menționează că atestatele aflate în curs de eliberare la data de 12 august 2024, precum și cele deja valabile, nu vor fi retrase pentru neîndeplinirea condiției legate de studii, dacă posesorul „face dovada înscrierii în învățământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe”.
Aceasta înseamnă că asistenții maternali aflați în situația menționată își vor putea păstra atestatele dacă, în următorii cinci ani, obțin un certificat de absolvire a învățământului liceal, inclusiv prin programul „A doua șansă”, seral sau cu frecvență redusă.
Cine poate fi atestat drept asistent maternal
Cadrul legal prevede că o persoană poate fi atestată ca asistent maternal dacă îndeplinește următoarele condiții:
- Are vârsta minimă de 21 de ani;
- Este absolventă de învățământ liceal sau profesional;
- Cel puțin un membru al familiei obține venituri;
- Activitatea de asistent maternal se desfășoară până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Atestatul care permite desfășurarea activității de asistent maternal va avea o valabilitate nedeterminată, însă acesta va trebui avizat o dată la fiecare doi ani.