Atelier de aranjament floral la Galeria de Artă „Gheorghe Naum”

Galeria de Artă „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” a găzduit ieri, 22 septembrie, un eveniment special adresat iubitorilor de frumos, o activitate conexă  epoziției „Tărâmul Regăsit”, ce reunește lucrări ale artistei brăilene Emilia Dumitrescu. 

Curatorul expoziției, muzeograf  Fatme Nistoroi, a propus un tur expozițional special, menit să pună într-o lumină inedită opera artistei brăilene. Inspirați de lucrările de grafică și de pictură expuse și de instalația artistică vegetală creată de Fatme Nistoroi și Eda Nistoroi, participanții au fost invitați în continuare la un atelier de aranjament floral, facilitat de Andra Teodoru, florist local.   

„Expoziția Tărâmul Regăsit aduce în prim-plan universul artistic al Emiliei Dumitrescu și viziunea sa unică asupra peisajului din Bălțile Brăilei. Privitorul este invitat să pășească în lumea interioară a artistei, într-o călătorie emoționantă ce amintește de frumusețea și misterul unui tărâm uitat. Peisajul pierdut al Bălților Brăilei este astfel readus la viață prin ochii artistei, care devine povestitor”, a precizat Fatme Nistoroi.  

Emilia Dumitrescu s-a născut în data de 31 iulie 1921, la Brăila, și a încetat din viață în data de 22 septembrie 2005. Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din București și a Facultății de Litere și Filosofie, a debutat cu pictură la salonul oficial din 1946, iar din 1950 a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Deopotrivă pictor și un bun gravor al epocii, opera sa reflectă spiritul dunărean pe care artista l-a îndrăgit și căruia a căutat să-i dea cea mai adecvată expresie. În 1995, la vârsta de 74 de ani, a fost răsplătită pentru întreaga sa carieră cu titlul de cetățean de onoare al Brăilei. 

„Aparțin unui loc în care Dunărea și Bărăganul Brăilei vin de undeva, de departe, din sufletul celor care au trudit în aceste nemărginite spații. Iată de ce am căutat să-mi concentrez emoția într-o metaforă a cărei forță să exprime îngemănarea câmpiei cu fluviul într-un tot care să cuprindă orizontul deschis al câmpiei și curgerea senină, alteori dramatică, a undelor” (mărturie din anul 2000 a Emiliei Dumitrescu). 

Expoziția „Tărâmul Regăsit” a avut vernisajul la începutul lunii august. Particularitatea acestei expoziții este că reunește elemente din patrimoniul muzeal al Secției Artă (lucrările de grafică și pictură) și al Secției Etnografie – barca monoxilă, coșuri și accesorii de pescuit, dar și elemente contemporane – instalația artistică vegetală, colaborare cu secția Științele Naturii, acompaniament audio – pasaje recitate din jurnalul Emiliei – pentru a aduce vizitatorii mai aproape de imaginarul artistei. 

Publicul mai poate vizita expoziția până la data de 1 octombrie a.c., la Galeria de Artă „Gheorghe Naum” din Piața Traian nr. 3 , cu intrare prin Calea Galați.