Atenție de unde cumpărați carnea de porc

Vin Sărbătorile de Iarnă, prilej pentru multă lume să cumpere multă carne de porc necesară pregăririi preparatelor tradiționale ale acestei perioade. Pe această cale, DSVSA Brăila le sugerează consumatorilor să evite achiziționarea de carne de porc și alte produse alimentare de la comercianți neautorizați, pentru a preveni riscul major de îmbolnăvire.

Avertismentul lansat de lucrătorii din cadrul DSVSA se referă inclusiv la carnea de porc comercializată prin rețelele online de socializare, unde zilnic se postează astfel de anunțuri. De asemenea, se atrage atenția că există riscuri majore de îmbolnăvire asociate achiziționării de cărnuri, produse din carne, lapte, produse lactate, ouă și preparate culinare de la persoane care nu dețin spații autorizate sanitar veterinar, inclusiv cele comercializate online. 

Drept urmare, inspectorii vin și cu unele recomandări legate de modul în care ar trebui să ne facem cumpărăturile din târguri sau piețe organizate în această perioadă. Astfel, trebuie să se observe existența și funcționarea vitrinelor frigorifice pentru alimente de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecția pe timpul transportului și depozitării; etichetarea produselor alimentare cu informații despre tipul produsului, originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate; comercializarea brânzeturilor în ambalaje de unică folosință, cu date despre producător și sortiment.

Nu uitați nici că ouăle și alte produse alimentare tradiționale pentru această perioadă, precum cozonacii și prăjiturile, ar fi bine să fie achiziționate din spații autorizate și controlate sanitar veterinar. În plus, înainte de achiziționare, consumatorii trebuie să verifice dacă vânzătorii poartă echipament de protecție adecvat și manipulează alimentele neambalate cu mănuși curate sau de unică folosință.

Amenzile pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar sunt destul de mari, fiind cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Foto: