
Atenție la ambrozie
A venit vara, perioada în care ambrozia își face de cap! De aceea, în perioada următoare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole trebuie să facă, potrivit cadrului legal aflat în vigoare, lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a acesteia.
Mai exact, până cel târziu la data de 30 iunie se recomandă efectuarea de lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.
Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede că nerespectarea prevederilor privind măsurile de combatere a răspândirii acestei plante se sancţionează cu avertisment, iar nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Otrava zeilor
Ambrozia este una dintre cele mai periculoase buruieni periculoase pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.
Numită și otrava zeilor, această plantă se întâlneşte de obicei pe marginea şoselelor şi în culturi agricole, în care se practică tehnologia no-tillage – se intervine asupra solului doar prin semănat, buruiana fiind o mare iubitoare de soluri slab lucrate, nisipoase şi uşor de încălzit.
O plantă poate face până la 60.000 de seminţe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 20 de ani. În prezent, ambrozia este planta cea mai alergenica din Romania, polenul acesteia fiind sursa principală a rinitelor alergice şi astmului.