Atestatul profesional de taximetrist se va obține după noi reguli

Conducătorii auto care doresc să lucreze ca taximetriști trebuie să știe că, de acum, au intervenit unele modificări în ceea ce privește regulile pentru obținerea atestatului profesional. Mai exact, începând din decembrie, documentele sunt eliberate doar în baza unei proceduri online.

Astfel, șoferii care au finalizat și au promovat examenele pentru obținerea atestatelor de transport în regim de taxi sau închiriere vor trebui să urmeze o nouă procedură pentru a obține atestatul profesional. Certificatul se eliberează de către Autoritatea Rutieră Română (ARR), prin agențiile teritoriale, după promovarea unui examen teoretic de tip grilă.

Conducătorii auto care își doresc să obțină un atestat sau un certificat pentru activități de transport în regim de taxi ori închiriere pot solicita acest lucru exclusiv în regim online. Conform legii, procedura online se aplică pentru obținerea atestatelor profesionale pentru taximetriști, instructori auto, profesori de legislație rutieră, șoferi de troleibuz, precum și pentru cei care efectuează transport de vehicule avariate.

Pentru a obține atestatul online, solicitantul trebuie să își creeze un cont pe site-ul atestate.arr.ro. În această secțiune, utilizatorii au la dispoziție un ghid cu instrucțiuni pentru deschiderea contului. Aceștia vor completa un formular cu date de identificare, iar în urma solicitării vor primi pe e-mail un link pentru activarea contului nou-creat. După activarea contului, solicitantul trebuie să completeze o serie de informații suplimentare în profilul său, iar ulterior poate formula cererea de obținere a atestatului. De asemenea, este necesar să demonstreze că a finalizat cursurile și a promovat examenul aferent.

Șoferii care doresc să practice meseria de taximetrist trebuie să urmeze cursuri de pregătire profesională obligatorii, care acoperă teme precum legislația și siguranța rutieră, securitatea pasagerilor și conducerea defensivă. La finalul cursurilor, aceștia susțin un examen teoretic de tip grilă, care poate fi efectuat în limba română sau engleză, pentru obținerea atestatului profesional.

Pentru a promova examenul, este necesar ca solicitantul să răspundă corect la cel puțin 70% dintre întrebări. În cazul unui eșec, testul poate fi repetat după 15 zile. Totuși, dacă șoferul nu reușește să obțină punctajul necesar nici a doua oară, acesta va trebui să repete cursul de pregătire.