Alegerile locale și pentru Parlamentul European au loc duminica viitoare, pe 9 iunie. Vorbim de fapt despre prima rundă electorală din acest an cu patru tipuri de alegeri. Sunt programate în luna septembrie, cele pentru președintele României, iar spre sfârșitul anului cele pentru Parlamentul național.
La alegerile locale se votează pentru primar, președinte de consiliu județean, consilieri locali și județeni, însă doar în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința. În schimb, legea permite ca pentru europarlamentare votul să fie exprimat oriunde, în orice secție de votare, în țară sau în străinătate.
Procesul de votare începe la ora 7 dimineața și se încheie la 10 seara. În cazul în care se constată că în afara secției de votare mai sunt alegători care așteaptă să voteze, procesul se poate prelungi cu încă două ore. Pentru cei care nu se pot deplasa există opțiunea de a apela la urna mobilă, iar în acest caz o echipă a secției de votare se deplasează la domiciliul solicitantului sau, după caz, la spital, dacă cel în cauză este internat.
Sancțiuni pentru încălcarea legii
Există anumite reguli care trebuie respectate atunci când vine vorba despre alegeri. Mai exact, alegătorul nu poate vota decât o singură dată pentru fiecare tip de alegeri. Legea sancționează votul multiplu și turismul electoral. Concret, înscrierea cu bună știință a unui votant pe mai multe liste electorale sau înscrierea persoanelor fictive pe listele de vot se amendează cu sume cuprinse între 2.200 și 3.000 lei. În cazul alegerilor pentru Parlamentul European, amenda aferentă acestor contravenții este mult mai mare, de la 4.500 lei și 10.000 lei.
O altă activitate sancționată cu amenzi usturătoare este aceea de continuare a propagandei electorale după încheierea perioadei stabilite prin lege sau îndemnarea alegătorilor să voteze un anumit candidat, în ziua votării.
Interzis la alcool
Cadrul legal aflat în vigoare interzice distribuirea și consumul băuturilor alcoolice în timpul adunărilor electorale sau pe parcursul zilei de votare. Asta înseamnă că magazinele nu pot vinde băuturi alcoolice pe 9 iunie. Cei care nu respectă aceste interdicții riscă amenzi cuprinse 2.200 și 3.000 lei.
Ploaie de amenzi
Refuzul de a permite accesul persoanelor autorizate în secțiile de votare este una dintre abaterile sancționate cu amenzi cuprinse între 600 și 1.000 lei. Potrivit legii, în timpul procesului de vot, în cabina de votare nu are voie să intre mai mult de o persoană. Prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea buletinului de vot sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și pentru tipărirea neautorizată de buletine de vot pentru alegerile locale. În cazul celor europarlamentare, sancțiunile sunt mai mari, între 4.500 lei și 10.000 lei.