Invatamant

Azi începe simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat

Astăzi începe simularea examenului național de bacalaureat, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Mâine, 5 martie, se va desfășura proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului, iar miercuri va avea loc proba scrisă la disciplina la alegere a profilului, dintre următoarele: matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie. Simularea se va încheia joi, 7 martie, cu proba scrisă la limba și literatura maternă.

Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ din țară, cu participarea a peste 146.000 de elevi.

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în sală este permis până la ora 08.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probe este de trei ore din momentul distribuirii subiectelor fiecărui elev. La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.

Subiectele sunt elaborate conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a. Elevii sunt prezenți la scanarea propriilor lucrări. Acestea sunt secretizate în momentul scanării și distribuite aleatoriu la doi evaluatori. Evaluarea se realizează individual, nu prin „discuții între cadrele didactice”. În situația în care diferențele de notare între evaluatori sunt mai mari de un punct, platforma identifică aceste lucrări și le repartizează automat altor doi evaluatori. După a doua evaluare, se elimină nota cea mai mare și cea mai mică și se face media notelor rămase.

Metoda elimină birocrația, reduce timpul de lucru destinat evaluării, scade riscul erorii umane în privința calculului notei și oferă posibilitatea realizării unor analize complexe ale rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor. Costurile pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, sunt anulate.

Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele vor fi trecute în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui.

 

Foto:
Ben Mullins on Unsplash

Articole similare

Back to top button