Economie

Băncile au reintrodus comisionul pentru retragerile de la propriile ATM-uri

Cele mai multe bănci din România au reintrodus comisionul pentru retragerile de numerar efectuate la propriile bancomate, o practică ce părea să fi dispărut în ultimii ani. Dacă până de curând comisioanele erau aplicate doar la retragerile efectuate de la bancomatele altor bănci decât cea emitentă a cardului, acum băncile au decis să aplice taxe și în cazul retragerii de numerar de la propriile ATM-uri, conform Economica.net.

La ora actuală, doar câteva dintre băncile mari din România, precum BCR și CEC Bank, nu percep niciun comision pentru retragerile de numerar de la bancomatele proprii. Pentru celelalte bănci, comisionul variază în funcție de instituția bancară, iar valoarea acestuia pornește de la 0,5% din suma retrasă și poate ajunge chiar până la 1,5%. În plus, multe dintre bănci impun și o limită minimă pentru retrageri, de obicei între 5 și 10 lei, ceea ce înseamnă că retragerile mici pot atrage comisioane semnificative în raport cu suma retrasă.

Printre băncile care aplică cele mai mari comisioane se numără Raiffeisen Bank și UniCredit, care percep 1,5% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 10 lei. În schimb, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5% din suma retrasă, cu o limită minimă de 2,5 lei. Alte bănci, precum BRD și ING Bank, aplică un comision de 1% din suma retrasă, dar cu o limită minimă de 10 lei.

Pe lângă comisioanele pentru retragerile de numerar, băncile percep și taxe de administrare a conturilor curente. Aceste comisioane pot varia semnificativ, de la 9 lei pe lună la ING Bank, până la 25 de lei pe lună la CEC Bank sau chiar 25 de lei pe an la Raiffeisen Bank. De asemenea, la BCR, comisioanele pentru administrarea contului pot fi zero, 12 lei, 25 de lei sau chiar 50 de lei, în funcție de rulajul lunar al contului.

BCR se remarcă prin oferirea unor comisioane zero pentru emiterea și administrarea unui card principal, dar și pentru accesul la două carduri suplimentare George Standard gratuite. De asemenea, banca nu percepe comision pentru administrarea contului George (care include un card George Standard) dacă încasezi lunar cel puțin 1.000 de lei și efectuezi minimum o tranzacție prin aplicația George sau cu cardul. În caz contrar, comisionul este de 8 lei pe lună.

Multe dintre băncile din România au oferte „la pachet”, care includ mai multe servicii, dar aceste oferte sunt adesea condiționate de încasarea salariului prin banca respectivă. De asemenea, și bănci precum Revolut și Salt Bank oferă retrageri gratuite, dar numai dacă sunt îndeplinite cerințele impuse de băncile respective pentru pachetele alese de clienți.

Așadar, retragerile de numerar au devenit mai costisitoare pentru clienți, iar aceștia trebuie să fie atenți la comisioanele percepute de bancă, precum și la condițiile impuse pentru a beneficia de retrageri gratuite.

Foto:
lcb/pixabay

Articole similare

Back to top button