Baschetul brăilean încă… în stradă



Scriam acum ceva vreme despre problemele cu care se confruntă clubul de baschet Cuza Pirates Brăila ai cărui sportivi nu au avut cum să se antreneze toată vara decât în aer liber (noroc că au mai fost plecați în cantonamente!).

Cum relatam atunci, deși închirierea sălilor de sport de către unitățile școlare este posibilă și perfect legală, deoarece acestea sunt în administrarea Primăriei, conducerile acestora așteaptă încă aprobarea autorităților locale pentru a închiria sălile de sport.

Astfel, antrenorul Mircea Totolici, conducătorul Asociației Club Sportiv Cuza Pirates Brăila ne-a relatat că, deși în data de 31.07.2023 a primit o adresă (anexată) de la Primăria Municipiului Brăila conform căreia „unitățile de învățământ (…) pot permite accesul în baza sportivă, precum și stabilirea modului de utilizare a spațiului și a terenului de sport aflat în administrarea lor”, directorii unităților de învățământ pe care i-a contact, deși și-au exprimat acordul verbal, evită încheierea unui contract și acord de parteneriat, până nu vor primi și ei o adresă similară de la Primărie!

Astfel, problema este „pasată” încă între instituții și singurii care au de suferit sunt doar copii. Că deși a venit toamna, și nu știm cât va mai fi frumoasă vremea și „să țină” cu sportivii, în Brăila copii de la clubul de baschet Cuza Pirates Brăila tot în stradă se antrenează… Sau uneori, când sala este liberă, antrenamentele au loc de la orele 20:00 – la 23:00 la Sala Polivalentă (dar câți părinți își permit să plătească taxiul pentru a ajunge acasă la acea oră?).

Dând timpul înapoi, nu știu câți dintre dumneavoastră își mai amintesc faptul că în anul 2018, fostul Club Cuza Sports Brăila reușise să promoveze în Liga națională de baschet masculin terminând pe primul loc turneul de promovare organizat la Brăila, însă, după cum afirmă antrenorul Mircea Totolici, deoarece Primăria Municipiului Brăila nu și-a ținut promisiunile asumate către club și Federația Română de Baschet, de finanțare prin rectificare bugetară, echipa a trebuit să fie retrasă din Liga Națională de Baschet Masculin și clubul s-a desființat.

În acel moment în cadrul Clubului Cuza Sport erau peste 500 de copii din Brăila care făceau baschet și care aveau ca modele in viață pe componenții echipei de Ligă Națională. Și astfel copiii din Brăila care iubeau baschetul au rămas fără posibilitatea de a-și îndeplini visul …

Cel care a reușit atunci să promoveze echipa Clubului Cuza Sport în Liga națională, Cătălin Aurelian Ștefănescu, care a antrenat Cuza Sport în perioada 2015 – 2018, este acum antrenor la Clubul Sportiv Municipal Galați și antrenor al loturilor naționale U15.

Care este legătura? Ar întreba unii…

Deși presa națională a amintit prea puțin despre desfășurarea în China, la Chengdu, la începutul lunii august, a Jocurilor Mondiale Universitare, România a încheiat turneul de baschet masculin pe locul 6, cu trei victorii și trei înfrângeri, egalând astfel cel mai bun rezultat înregistrat în istoria participărilor la Universiada (locul 6 obținut la Universiada de la Kazan în 2013!). Cătălin Aurelian Ștefănescu a fost unul dintre antrenorii lotului național care au reușit să obțină acest meritoriu rezultat! Trebuie amintit că în lotul U15 care a participat la universiada de la Chengdu a fost și un baschetbalist gălățean, Sebastian Boghean.

Ulterior, la finalul lunii august, lotul național U15 de 3×3 (din care a făcut parte și baschetbalistul gălățean mai sus amintit) antrenat de același Cătălin Aurelian Ștefănescu, a participat la Jocurile Gimnaziale din Brazilia (Gimnaziada U15). Cei doi, elev și antrenor, au reușit să contribuie la o performanță excelentă pentru baschetul românesc, cucerind medalia de aur cu selecționata României de 3×3.

Poate că dacă antrenorul gălățean rămânea la Brăila, ne puteam mândri și noi, brăilenii, cu un reprezentant în lotul național!

Ne bucură faptul că administrația construiește, în mai multe localități din județul Brăila, pe multe milioane de lei, săli de sport… Dar cine se antrenează în ele?

Poate că noul inspector școlar general, prof. dr. Cătălin Canciu (care de la începutul lunii septembrie este proaspăt numit în funcție) se va implica mai mult în rezolvarea situației.

N.N. Redacția „Monitorul de Brăila” este și va fi partenerul „pro bono” al tuturor asociațiilor și cluburilor sportive (și nu numai) din municipiu și județ, pentru a le sprijini în promovarea activităților / acțiunilor desfășurate. Ne puteți scrie oricând pe adresa office@monitorulbr.ro sau contacta pe WhatsApp la numărul 0775.220.860.