Bazinul olimpic de înot de la Brăila – între realitate și promisiuni

Adrian Ioan Veștea, ministrul de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și administrației, a făcut ieri, 11 septembrie a.c. o vizită la Brăila unde a susținut o conferință de presă.

Unul dintre subiectele abordate a fost situația investiției neterminate la bazinul olimpic de înot, lucrare începută în 2011 și care ar fi trebuit să fie finalizată în iunie 2016. Ministrul a declarat: „M-am interesat despre bazin. Am înțeles că este o lucrare care nu cred că mai are precedent undeva în România. Proiectul a început în 2011, deci acum 12 ani. În anul 2021 a fost reziliat contractul fiindcă societatea respectivă a intrat în faliment. În urma rezilierii acestui contract, colegii noștri care sunt la Compania Națională de Investiții (CNI) au derulat mai multe proceduri de achiziții pentru valoarea din contract care mai rămăsese, aproximativ 8,3 milioane lei. Înțeleg că nu a apărut nicio firmă interesată de a finaliza acest proiect. Vedem cu toții că în ultimii doi ani de zile prețurile la materialele de construcție au crescut destul de mult, probabil a apărut și uzura fizică a unor lucrări care nu au fost foarte bine conservate. În prezent este o expertiză care ne va prezenta o situație a lucrărilor, existentă la ora actuală, pentru a conduce la finalizarea acestui obiectiv. În luna octombrie a acestui an, din discuțiile avute cu reprezentanții CNI, se va finaliza această expertiză și vom avea noi indicatori tehnico-economici. Sperăm că în urma acestei proceduri să reușim să avem un constructor care să poată finaliza acest obiectiv. Eu vin din administrația publică și nu înțeleg cum de s-a ajuns la o perioadă atât de lungă de timp în care să nu se ia măsuri ca să se rezolve problema. Eu îmi iau angajamentul și, cu siguranță, când ne vom revedea vom avea date concrete„.

Prezența ministrului Adrian Ioan Veștea a fost ca urmare a invitației lansate de deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila și de Alexandru Bucălău, secretarul PNL Brăila.

Reamintim că proiectul pentru bazinul olimpic de înot de la Brăila, cu o valoare inițială de aproximativ 36 milioane lei, face parte din Programul național de construcții de interes public – subprogramul Bazine de înot, cu finanțare românească de la CNI, beneficiarul final fiind Primăria Municipiului Brăila. Termenul de finalizare era iunie 2016. SC Midanne Invest Grup SRL din București este firma care a efectuat lucrările, însă și-a declarat falimentul la momentul când mai erau până la finalizare aproximativ 5 din proiectului. Bazinul a fost conceput pentru capacitatea maximă de 800 locuri, cu respectarea parametrilor pentru desfășurarea aici a competițiilor internaționale: adâncime maximă 2 metri, lungime 50 metri, lățime 25 metri, 10 culoare a câte 2,5 metri.

Să nu uităm că Brăila are deja un renume în înotul mondial prin campioanele Camelia Potec, Beatrice Câșlaru și Diana Mocanu. În numele acestor strălucite performanțe și cu speranța că Brăila va avea noi viitori campioni la înot, ar merita sa se facă ceva mai mult decât până acum pentru finalizarea bazinului olimpic.