Biserica Bulgărească din Brăila, o „catedrală și academie a prieteniei”



Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a afirmat despre Biserica Înălțarea Domnului din Brăila, sau Biserica Bulgărească, după cum o știu cei mai mulți dintre locuitorii urbei noastre, că acest lăcaș de cult poate fi comparat cu o catedrală și academie a prieteniei, culturii și spiritualității româno-bulgare. Aflat la Biserica Bulgărească, dr. Casian Crăciun a întâmpinat o delegație bulgară aflată în vizită în România cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înființarea Academiei Bulgare de Științe (BAS). Alături de protopopul Kiril Sinev, cel care reprezintă Patriarhia bulgară la București, arhiepiscopul Casian a oficiat un ceremonial religios în limbile bulgară și română.

Pe această cale, în cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, arhiepiscopul Casian a mai adăugat că sunt numeroase individualități care leagă Bulgaria și România și care fac parte din istoria celor două țări, așa cum este Theodora, țarina din Târnovo, care a fost proclamată sfântă de Biserica Ortodoxă Română, Sofronie din Vrața, care a publicat „Nedelnik” (colecție de precepte și predici pentru fiecare sărbătoare a anului, bazate pe surse grecești și slave) în 1806, în Râmnicul românesc, sau Hristo Botev, luptător pentru libertate culturală și spirituală.

Despre acesta din urmă, dr. Casian Crăciun a subliniat că a insistat pentru înființarea la Brăila a Societății Literare Bulgare. Unul dintre motive a fost și faptul că, la acea vreme, Brăila era un important centru spiritual și de schimburi comerciale, unde ajungeau oameni din diferite țări, inclusiv bulgarii, care au creat Societatea Literară Bulgară la 12 octombrie 1869.