
Pe data de 4 aprilie 2025, Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila a organizat, cu sprijinul Consiliului Județean Brăila și al Primăriei Municipiului Brăila, Concursul Național de Interpretare „Ioana Maria Lupașcu”, eveniment ce înlocuiește fosta denumire „Virtuozii” și marchează o nouă etapă în tradiția muzicală a orașului nostru.
Competiția, ajunsă la cea de-a XVI-a ediție, poartă de acum înainte numele marii pianiste brăilene Ioana Maria Lupașcu, artistă de renume internațional, supranumită „Ricca di Virtuosita”. Pe lângă secțiunea consacrată pianului, anul acesta a fost introdusă și o nouă secțiune – vioara, completând astfel paleta expresivă a concursului.
Două secțiuni, două jurii de specialitate
Pentru evaluarea concurenților au fost alcătuite două jurii formate din specialiști în domeniu:
Secțiunea Pian:
Președinte: Conf. Univ. Dr. Cristina Andra Răducanu
Membri: Lect. Univ. Dr. Mihaela Pavel și Prof. Gabriela Irina Gogoncea
Secțiunea Vioară:
Președinte: Prof. Iosif Cojocaru
Membri: Prof. Alexandra Acatincăi și Prof. Doina Elena Zaharia
Aproape 100 de tineri talentați din țară și din Republica Moldova
Au urcat pe scenă 97 de copii și adolescenți, cu vârste între 5 și 18 ani, din orașe precum Bacău, Brașov, București, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, dar și din Chișinău. Dintre aceștia, 77 au concurat la pian, iar 20 la vioară.
Trofeul Secțiunii Pian a fost câștigat de Ilie Miruna Nicoleta, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila, coordonată de prof. Galina Cojocari. Miruna este și fostă elevă a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”, la clasa prof. Laura Vioara Vermeșan.
Trofeul Secțiunii Vioară a ajuns la Buescu Teodor-Nectarie, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, pregătit de prof. Alexandra Acatincăi.
În total, organizatorii au acordat:
2 trofee
34 premii I
39 premii II
19 premii III
3 mențiuni
9 premii speciale
Premii deosebite și recital de gală
Partenerul Magazinul Muzica Brăila a oferit premii speciale, printre care volume de istorie a muzicii, accesorii pentru vioară și un metronom mecanic. De asemenea, familia regretatei Ioana Maria Lupașcu a oferit o colecție de partituri valoroase pentru premianți.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Casa Tineretului Brăila, unde publicul s-a bucurat și de un moment artistic excepțional: un recital de vioară și pian susținut de Diana Jipa și Ștefan Doniga, artiști români care dețin un titlu Guinness World Records pentru „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”.
Acest eveniment a confirmat încă o dată că Brăila are nu doar o tradiție muzicală bogată, ci și o nouă generație de artiști talentați care merită sprijinul comunității.