Muzeul Brăilei „Carol I” a sărbătorit sâmbătă, 20 ianuarie, 656 de ani de la prima atestare documentară a orașului Brăila. Evenimentul a avut loc la ora 11.00, la sediul instituției din Piața Traian, nr. 3, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”.
Ziua de 20 ianuarie 1368 a fost data la care Vladislav I (1325-1377), domnitor al Ţării Româneşti, a emis un document prin care confirma negustorilor brașoveni și celor din Țara Bârsei privilegii comerciale la sud de Carpați. Este cel mai vechi privilegiu comercial acordat de un domnitor român, scris în limba latină, care atestă relațiile comerciale existente la acea vreme „per dictam viam Braylam”, arteră care lega Brașovul cu Dunărea. Așadar, primul document cunoscut până astăzi în care apare numele orașului Brăila.
„Ne despart 656 de ani de prima atestare documentară a Brăilei. Am spus de atâtea ori, acest 656 este doar formal. Pentru ca o așezare, Brăila, să fie documentată, să apară într-un privilegiu comercial, înseamnă că se bucura deja de notorietate. (…) Nu era vorba de o cetate, dar era suficient de importantă ca terminal, un terminal al comerțului paneuropean, de vreme ce acești negustori brașoveni din Țara Bârsei primeau privilegiul să-și transporte marfa de la Brașov per viam Braylam”, a precizat conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
2023, un an așezat sub semnul culturii
Cu această ocazie, a fost lansată, în format digital, publicația „ProMemoria. Brăila 656”, de fapt un raport al activității secțiilor instituției în anul precedent. Un an așezat sub semnul culturii, în care numărul beneficiarilor activităților organizate de Muzeul Brăilei a crescut cu 10.000, fapt îmbucurător atât pentru colectivul instituției, cât și pentru întreaga comunitate. Fenomenul a fost remarcat la nivel național, afirmă Costin Croitoru, probabil această „foame de cultură” fiind o reacție postpandemică, ceea ce ridică noi provocări în fața instituțiilor culturale.
Doritorii pot lectura publicația accesând linkul https://www.muzeulbrailei.ro/uploads/img/evenimente/2024/ianuarie/20ian/BRAILA%20656%20short%20version.pdf
În același cadru a fost lansat și numărul 23 al revistei „Analele Brăilei”, seria nouă, număr prezentat de cercetătorul științific dr. Zamfir Bălan.
„Analele Brăilei este una dintre puținele reviste regionale care păstreaza legătura cu tradiția, legătura cu secolul celălalt, atunci când, dintr-o inițiativă culturală absolut excepțională, au început să apară astfel de publicații. Inițiativa lui Gh. T. Marinescu nu era una singulară prin faptul că se angaja în acest curent național, singulară a fost și a rămas prin implicarea pe care a avut-o acest om de cultură și prin tenacitatea cu care a reușit să scoată, până în anii ’40, numere, din ce în ce mai greu, e adevărat, ”a explicat cercetătorul.
Revista regională de cultură „Analele Brăilei” a apărut în anul 1929, la inițiativa inginerului Gh. T. Marinescu, prima serie încetându-și apariția în anul 1940. Publicația și-a reluat apariția din 1993, într-o serie nouă, ajunsă anul acesta la numărul 23.
Printre autorii articolelor reunite în cel mai recent număr al revistei îi menționăm pe Zamfir Bălan, Costin Croitoru, Ionel Craioveanu, Lucian Chișu, Vasile Datcu, Daniel Kițu, Viorel George Radu, Valentin Popa. Textele sunt însoțite de imagini și de reproduceri de documente, pentru o experiență de lectură completă.
„Brăila Monumentală” – un proiect-pilot al Muzeului Brăilei „Carol I”
Unul dintre susținătorii activității muzeale brăilene, dar și un militant pentru dezvoltarea comunității locale, antreprenorul Iulian Zamfir, a fost oaspetele de onoare al evenimentului. Acesta și-a exprimat încrederea în puterea întregii comunități de a reda Brăilei gloria de odinioară:
„O dezvoltare durabilă înseamnă să putem lucra toți actorii din societate: și muzeul, și alte instituții și alte componente ale societății, societatea civilă, tinerii din Brăila și nu în ultimul rând antreprenoriatul, pilonul de dezvoltare și de schimbare al civilizației. Ne gândim azi, la ceas aniversar, cum facem să fim împreună, în așa fel încât să putem să facem Brăila cât mai puternică, cât mai frumoasă, cât mai ofertantă pentru generațiile viitoare.”
Evenimentul s-a încheiat cu deschiderea expoziției foto-documentare „Brăila Monumentală”, ce reunește imagini ale unor monumente istorice din Brăila, însoțite de un ghid audio, accesibil prin cod QR. Este un proiect-pilot al instituției, proiect ce se dorește a fi extins și dezvoltat în acest an și în aer liber.