Într-o recentă raportare a cazurilor de gripă/ IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare)/ pneumonii realizată la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, pentru săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie 2023 nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În schimb, au fost destule infecții ale căilor respiratorii care au ajuns la spital, la fel și pneumonii.
Medicul Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila, spune că nu este ceva anormal, doar că trebuie să ținem cont că raportarea se realizează cu numărul de cazuri de la medici. Bineînțeles că pacientul care se adresează medicului va primi sfatul și medicația adecvate, ceea ce nu se va întâmpla în situația – nefericită, adesea – când pacientul își administrează singur ce crede sau ce a auzit de cine știe unde. Cu alte cuvinte, cazuri au fost mai multe, posibil și de gripă.
Gabriel Ciochină precizează că situația este de natură să ne pună pe gânduri, cel puțin dacă urmărim raportarea și cazurile care ajung la spital. Având în vedere că aceste boli se răspândesc imediat, iar agenții patogeni circulă pe calea aerului și nu numai, ideal ar fi să mergem imediat ce avem simptome la medic sau măcar să luăm legătura telefonic cu acesta.
Cazurile de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) au fost foarte multe în perioada săptămânii – 44, dar având în vedere ce menționa dr. Ciochină, în realitate ele au fost mult mai multe.
Cele mai multe IACRS, 130, au fost înregistrate la categoria de vârstă 5-14 ani. Au avut noroc pentru că numai un caz a ajuns în spital.
La categoria de vârstă 2-4 ani au fost 61 de cazuri IACRS. Dintre ele, un caz a necesitat spitalizare.
La categoria de vârstă 15-49 ani au fost 46 cazuri, unul presupunând spitalizare.
Copiii sub un an au avut și ei probleme de acest fel. S-au înregistrat 22 de cazuri IACRS și un copil a fost internat.
La categoria de vârstă 50-64 de ani au fost înregistrați 17 pacienți. Iar dintre cei cu peste 65 ani au fost bolnavi și s-au tratat, mergând la medic, nouă persoane. Din nefericire, unul a ajuns la spital.
Pneumoniile au fost mai puține decât infecțiile acute ale căilor respiratorii, dar având în vedere că boala este una care afectează puternic organismul, ar trebui să ținem cont de îndemnul de a ne prezenta la medic cât mai repede în situații de îmbolnăvire.
Un număr de 18 brăileni, cu vârste peste 65 ani, au primit verdictul medical de pneumonie. Iar opt dintre ei au ajuns pacienți internați la spital.
Alți 15, din categoria de vârstă 50-64 ani, s-au îmbolnăvit și opt au fost internați.
La categoria de vârstă 5-14 ani au fost 12 bolnavi, iar la categoria de vârstă 2-4 ani cabinetele medicilor de familie au înregistrat 11 bolnavi de pneumonie. Din prima categorie, doi pacienți au ajuns în spital, iar dintre ceilalți, cinci au fost internați.
La categoria de vârstă 15-49 au fost înregistrați cei mai mulți bolnavi, dar numai cinci au fost internați.
Și cei foarte mici au suferit de pneumonie în perioada menționată. Au fost înregistrate zece cazuri la copiii de sub un an, unul dintre ei ajungând la spital.
Recomandări pentru pacienți
În situații de îmbolnăvire și în condițiile în care bolile de acest gen sunt ușor transmisibile, specialiștii recomandă să nu se folosească automedicația. În caz de simptome urâte, să fie sunat medicul de familie. În orice caz, sunt de urmat sfaturile specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, respectiv câteva măsuri minime de protecție sanitară: spălarea pe mâini în mod regulat cu apă și săpun; acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în caz de strănut și aruncarea acestuia imediat după utilizare (A nu se reutiliza batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, pericolul de infectare, atingând batiste și șervețele utilizate, fiind iminent); dacă un șervețel nu e disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului; aerisirea zilnică a încăperilor în care se desfășoară activități; a se evita locurile aglomerate, iar dacă nu e posibil, se recomandă purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun etc.; dacă starea de sănătate nu e optimă, e mai bine să nu se plece din casă. Neapărat, de solicitat ajutor medicului de familie; copiii bolnavi nu trebuie să meargă în colectivitate sau în alte locuri aglomerate până la dispariția simptomelor.
Pentru gripă, cea mai eficientă și sigură metodă de protecție este vaccinarea antigripală, reamintesc specialiștii. Iar dacă ne pasă de ceilalți, este bine să folosim masca de protecție când avem gripă sau viroze – sunt contagioase; se transmit rapid la alții.