Administratie

Bugetul local municipal, mărul discordiei între social-democrați și liberali sau doar teatru politic pentru electoratul brăilean?

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal din data de 12 februarie s-a aflat și aprobarea bugetului local al municipiului Brăila pentru anul 2024. Conform proiectului de hotârăre inițiat de primarul municipiului, Marian Dragomir, acesta se ridică la suma de 856.194.260 de lei, aproximativ 172 de milioane de euro. Totalul cheltuielilor este însă estimat la suma de 882.694.260 de lei, ceea ce ar însemna un deficit de 26.500.000 de lei, adică peste 5 milioane de euro.

Marius-George Sandu: „Un proiect rușinos, din care lipsesc investițiile noi”

Proiectul de buget a fost aprobat cu votul majorității consilierilor prezenți. Au votat împotrivă cei șapte consilieri locali liberali. Marius-George Sandu, consilier local municipal din partea Partidului Național Liberal, a invocat perioada prea scurtă în care proiectul de buget s-a aflat în dezbatere publică, 12-17 ianuarie 2024, și faptul că nu a fost prezentat proiectul complet pe platforma online. Acesta a mai adăugat:

Știind că în anul 2023 primarul Marian Dragomir a lăudat bugetul din acel an, azi observ că prezentul proiect de buget este dat pe repede înainte în Consiliul Local deoarece este un proiect rușinos din care lipsesc investițiile noi care să aducă un plus de valoare municipiului Brăila în 2024. Situația rușinoasă este că secțiunea de funcționare este mai mare decât secțiunea de dezvoltare în acest buget și cred că una dintre explicații este mărirea taxelor locale, taxa de gunoi sau alte taxe, pentru ca domnul primar să justifice majorarea salariilor angajaților bugetari.

În 2024, se pare că secțiunea de funcționare a crescut de la 347.538.550 lei la 459.436.430 de lei, iar veniturile proprii au scăzut de la 503.642.940 lei la 396.411.320 de lei, atrage atenția George Marius Sandu. Cum se explică această schimbare? Se întreabă și întreabă consilierul liberal. Acesta a semnalat și lipsa investițiilor noi semnificative din bugetul pe anul 2024. Se continuă doar proiectele începute și neterminate în 2023.

Proiectele noi prevăzute în buget nu sunt așa importante, în opinia sa, pentru municipiul Brăila sau pentru satisfacerea cetățeanului. Sunt proiecte de reparații la instalația de frig la patinoar sau achiziții de mașini, echipamente și mobilier, ca în fiecare an. Investițiile noi din fonduri europene, de asemenea, lipsesc. La acest capitol este prevăzută suma de 27.626.220 de lei pentru obiective începute, din care numai Castelului de Apă îi revine suma de  25.260.070 de lei, restul pentru facilități de agrement și locuri de joacă, o sumă foarte mică, așadar, față de cerințele cetățenilor brăileni.

Sunt sau nu sunt investiții noi în bugetul pe anul 2024?

După ce a reclamat lipsa investițiilor noi din buget, consilierul local municipal a revenit și a salutat cele trei investiții noi din bugetul pe anul 2024: hrubele din Grădina Publică, centrala de panouri fotovoltaice și nava de pasageri Lacu Sarat. Dar consideră rușinos faptul că în prezentul buget nu există proiecte noi de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională sau proiecte noi cu finanțare PNRR.

Primarul Marian Dragomir l-a contrazis pe George Marius Sandu, precizând că, așa cum prevede legea, proiectul de buget a fost în dezbatere publică 30 de zile, din 12 ianuarie. Edilul-șef i-a reproșat a cestuia și inconsecvența și incoerența discursului.

Domnule consilier, când anul trecut secțiunea de dezvoltare a fost de 61 % și secțiunea de funcționare de 39 %, atunci de ce nu ați votat bugetul? Că nici atunci nu l-ați votat. Acum, într-adevăr, sunt apropiate. Dar să știți că, dacă mai luăm banii de asfaltări din secțiunea de funcționare și îi trecem ca investiție în secțiunea de dezvoltare, ele sunt egale. Dar oricum dumneavoastră nu ați fi votat bugetul, ci ați fi căutat permanent o motivație pentru a nu-l vota.

Cât despre organizarea în pripă a ședinței pentru aprobarea bugetului local, una extraordinară, cauza ar fi întârzierile produse de Ministerul Educației, care nu a transmis costul standard per elev. Conducerea ISJ Brăila fiind plecată în vacanță la Bruxelles, școlile nu au putut transmite aceste date la timp.

Investițiile în facilități de agrement și locuri de joacă sunt mai mici anul acesta pentru că Primăria Brăila a reabilitat deja aproape toate parcurile de joacă, mai sunt doar câteva de construit sau de reabilitat, a argumentat Marian Dragomir:

Să știți că în bugetul de funcționare nu sunt doar banii de salarii, așa cum vă place dumneavoastră să spuneți. Sunt banii pentru iluminatul public, domnule consilier. Sunt banii pentru întreținerea și asfaltarea străzilor, domnule consilier. Sunt banii pentru reparații la anumite obiective de interes public, domnule consilier. Tot în bugetul acesta de funcționare, domnule consilier, sunt banii pentru subvenții la transportul elevilor și sunt sume mari. Sunt bani de burse pentru elevi. Nu sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru tot ceea ce este de interes public în municipiul Brăila.

Marian Dragomir: „Anul acesta cred că avem cel mai mare buget de investiții în grădinițe, școli și licee de când sunt eu primar.”

În privința bugetului de dezvoltare, 65 % din acesta este reprezentat de proiecte din fonduri europene, echivalentul a  56,4 milioane de euro, a subliniat edilul-șef:

Anul acesta cred că avem cel mai mare buget de investiții în grădinițe, școli și licee de când sunt eu primar. 13,1 milioane de euro sunt bani din fonduri europene pentru investiții, modernizări, dotări în grădinițe, școli și licee. Din totalul de 16,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă că 81 % din investițiile în școli sunt realizate cu fonduri europene, domnule consilier, a conchis primarul municipiului.

Acesta a continuat, acuzând practica liberalilor de a nu vota bugetul, indiferent de context:

N-are rost să facem un ping-pong din acesta vizavi de opțiunea dumneavoastră, pentru că nici măcar în 2016 sau 2017, cand am acceptat o parte dintre amendamentele consilierilor PNl la buget,  dupa ce le-am acceptat, nici măcar atunci n-ați votat bugetul. Este o chestiune practică la dumneavoastră să veniți să nu votați bugetul, căutând diferite pretexte. Dacă ați fi avut o chestiune serioasă, ați fi venit să discutăm aceste amendamente ale dumneavoastră în perioada când bugetul era în dezbatere publică. (…) A veni astăzi în plenul ședinței de consiliu, cu diverse amendamente sau astfel de chestiuni, vă spun încă o dată, este doar o chestiune de imagine  pe care o faceți, în special în an electoral, căutând diverse motive să nu votați bugetul.

Costel-Petrică Popa îl acuză pe Marian Dragomir de răutate, chiar ură față de liberali

Cel care a încheiat disputa pe marginea bugetului local a  fost consilerul liberal Costel-Petrică Popa:

Noi nu am votat bugetele dumneavoastră, ale primarului Dragomir, și nu le vom vota decât atunci când dumneavoastră veți avea bunăvoința să puneți pe ordinea de zi proiectele inițiate de unii dintre consilierii liberali sau de corpul de consilieri liberali, pe de o parte, pe de altă parte, să puneți în buget acele proiecte votate cu ani și ani în urmă de liberali în Consiliul Local și care ar fi trebuit de mult să fie în operă, care ar fi adus, poate, unele beneficii brăilenilor. Dar dumneavoastră, în răutatea pe care o aveți față de liberali, ură chiar, vă manifestați ca atare. De aceea, încercați să nu ne mai beșteliți pe problema bugetului, dacă-l votăm sau nu-l votăm. Noi nu-l votăm pe de o parte pe acest principiu, pe  de altă parte că liniile dumneavoastră puse în buget sunt total diferite de principiile pe care vrem noi să le adoptăm într-un proiect de buget.

Articole similare

Back to top button