Campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”, împotriva obezității la copii

În luna noiembrie 2023 se desfășoară campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteţ!” adresată copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților și profesorilor. Este inițiată de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică și se realizează cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică, 

Motivația inițiativei derivă din faptul că obezitatea este un factor de risc pentru diferite tipuri de afecțiuni – boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancere de endometru, de esofag, gastric, de ficat. Mai mult decât atât, obezitatea este o boală cronică, recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății, boală ce produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții. Conform unui studiu Global Burden of Disease, subliniază inițiatorii campaniei, din 1990 până în 2017 s-au dublat la nivel global decesele și anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY – ani pierduți prin dizabilitate) din cauza greutății corporale în exces (termenul de specialitate este „indice de masă coprorală crescut”). 

Inițiatorii campaniei naționale au pregătit și două broșuri, una pentru părinți– nu este stufoasă, conține informații concrete – și alta pentru copii, cu două planșe colorate în care se regăsesc recomandări tematice, succinte și ușor de folosit dacă se dorește.  

În campanie vor fi activități de informare și de educare a copiilor, părinților și cadrelor didactice privind principiile unei alimentații sănătoase la vârsta școlară. Inițiatorii vizează și creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acestei boli pentru viitorii adulți.  

În Europa, fiecare al treilea copil de 7-9 ani trăiește cu supraponderalitate și obezitate 

În România, obezitatea este al patrulea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun și factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grași, băuturi îndulcite, carne roșie și procesată). Conform Raportului Național România 2020, supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3%. 

În studiul derulat la nivel european între 2018 și 2020, ultima rundă, a reieșit că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate. La grupa de vârstă 7-9 ani prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul băieților este de 31%, în timp ce la fete este de 28%.  

Pentru evitarea acestor probleme, specialiștii nutriționiști și medicii recomandă mare atenție la alimentație copiilor și tinerilor. Aceasta ar trebui să fie bogată în legume și fructe, să se consume cereale integrale, să se înlocuiască prăjiturile cu fructe, să se consume apă și să se evite băuturile îndulcite. Să fie încurajat copilul să facă mișcare cel puțin o oră în fiecare zi și să practice un sport.