Luni, 8 aprilie, s-a lansat campania de conștientizare a diagnosticului de durere abdominală funcțională la copii, inițiată de Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN). Programul este promovat în parteneriat cu Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (SRGHNP).
Durerea abdominală funcțională afectează circa 30 % dintre copiii preșcolari și școlari, scăzând calitatea vieții întregii familii. Copiii care suferă de această condiție merg frecvent la medicul de familie și de multe ori sunt trimiși inutil chiar la medicul gastroenterolog, consumând ineficient timpul și resursele sistemului medical.
Prin lansarea acestui proiect sperăm să creștem conștientizarea în privința acestei suferințe foarte frecvente și să oferim sprijin și resursele necesare atât profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și familiilor afectate, a transmis echipa de proiect.
Campania a fost lansată simultan în 12 țări europene: România, Spania, Portugalia, Franța, Bulgaria, Turcia, Austria, Lituania, Olanda, Croația, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Slovenia, Serbia, Elveția, Danemarca, Finlanda și Ungaria. Scopul proiectului este informarea profesioniștilor din domeniul sănătății, dar și a părinților și a copiilor cu privire la diagnosticarea și gestionarea adecvată a acestei afecțiuni.
Ce este durerea abdominală funcțională?
Durerea abdominală funcțională este diferită de durerea cauzată de o patologie organică. Apare, de obicei, la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani, neavând o cauză clară.
Afecțiunea se diagnostichează utilizând criteriile Roma IV:
- Durere abdominală episodică sau continuă, care durează cel puțin patru zile pe lună, timp de cel puțin două luni;
- Durere care nu apare numai în timpul mesei sau al menstruației;
- Criterii insuficiente pentru alte tulburări gastrointestinale funcționale;
- Durere abdominală care nu poate fi explicată pe deplin printr-o altă afecțiune medicală.
Pentru a exclude orice alte probleme medicale, pot fi necesare probe de scaun și de sânge. Investigarea nivelurilor de anxietate ale pacientului se poate dovedi utilă, având în vedere că la cel puțin 50 % dintre cei care au această condiție au fost înregistrate niveluri ridicate de anxietate.
Durerea abdominală funcțională poate fi însoțită și de alte simptome: dureri de cap, amețeli, oboseală, dureri ale membrelor, dificultăți de somn. Deși nu sunt semnul unei boli grave, acestea le pot afecta destul de mult viața de zi cu zi pacienților.
Cum se tratează durerea abdominală funcțională?
Durerea abdominală funcțională dispare de obicei în timp. Scopul tratamentului este de a ușura simptomele și de a-i ajuta pe suferinzi să revină la activitatea lor cotidiană.
Activitatea este foarte importantă pentru ameliorarea stării pacientului. Diversele activități plăcute îi pot distrage atenția de la durere, iar exercițiile fizice pot îmbunătăți funcția intestinului și nivelul de stres. Negarea simptomelor sau subestimarea lor nu este o soluție, ba chiar poate înrăutăți lucrurile.
Somnul insuficient poate agrava simptomele, de aceea este necesar un program de odihnă adecvat vârstei. Dieta echilibrată și hidratarea vor îmbunătăți starea de sănătate a intestinului. Uneori, poate fi necesară consultarea unui dietetician.
Durerea abdominală funcțională poate fi declanșată, dar poate și duce la stres și la alte afecțiuni psihice, cum ar fi depresia și anxietatea. Este necesară identificarea factorilor de stres și aplicarea unei strategii de gestionare a acestora. În cazul instalării unor afecțiuni psihice, se recomandă solicitarea ajutorului unui consilier sau psihoterapeut.