
Canonizarea lui Arsenie Boca și a altor 15 sfinți români, aprobată de Sfântul Sinod al BOR
În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Printre principalele hotărâri luate de Sfântul Sinod se numără aprobarea canonizării a 16 sfinți români, printre care și Arsenie Boca, cunoscut ca „Sfântul Ardealului”.
Arsenie Boca, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop
Biserica Ortodoxă Română a anunțat canonizarea Părintelui protosinghel Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, cu titulatura de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop. Data de cinstire a acestuia va fi 28 noiembrie. Arsenie Boca, unul dintre cei mai venerați și iubiți duhovnici români, a fost recunoscut pentru viața sa sfântă și pentru darurile sale duhovnicești. Mormântul său de la Mănăstirea Prislop atrage mii de pelerini anual, fiind un loc de rugăciune și alinare sufletească.
Lista completă a noilor sfinți canonizați
Conform Biroului de Presă al Patriarhiei Române, lista completă a noilor sfinți canonizați cuprinde pe următorii:
- Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim – Părintele arhimandrit Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București, cu cinstire în ziua de 16 septembrie.
- Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae – Părintele Dumitru Stăniloae, profesor de teologie la Sibiu și București, cu cinstire în ziua de 4 octombrie.
- Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu – Părintele Constantin Sârbu, cu cinstire în ziua de 23 octombrie.
- Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop – Părintele protosinghel Arsenie Boca, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie.
- Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu – Părintele Ilie Lăcătușu, cu cinstire în ziua de 22 iulie.
- Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria – Părintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.
- Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria – Părintele arhimandrit Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.
- Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț – Părintele arhimandrit Dometie Manolache, cu cinstire în ziua de 6 iulie.
- Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus – Părintele arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus, cu cinstire în ziua de 20 decembrie.
- Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj – Părintele Liviu Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca, cu cinstire în ziua de 8 martie.
- Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana – Părintele arhimandrit Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana, cu cinstire în ziua de 26 decembrie.
- Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici – Părintele arhimandrit Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, cu cinstire în ziua de 10 noiembrie.
- Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova – Părintele protosinghel Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni și Vasiova, cu cinstire în ziua de 10 mai.
- Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea – Părintele Ilarion Felea, profesor de teologie la Arad, cu cinstire în ziua de 18 septembrie.
- Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia – Părintele protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, cu cinstire în ziua de 3 august.
- Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia – Părintele protoiereu Alexandru Baltaga, cu cinstire în ziua de 8 august.
Alte decizii importante ale Sfântului Sinod:
- Aprobarea proiectului de text al volumelor Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române pentru lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie și august, precum și al celui de-al XIII-lea volum, dedicat sărbătorilor din perioada Triodului și a Penticostarului.
- Aprobarea proiectului de text al Acatistului și al Paraclisului Sfântului și Dreptului Lazăr și includerea acestuia în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.
- Ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu titulatura de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Prin aceste canonizări și decizii importante, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române continuă să răspundă nevoilor spirituale ale credincioșilor și să întărească legătura cu valorile tradiționale ale ortodoxiei. Prin recunoașterea acestor sfinți, BOR oferă modele de sfințenie și mărturisire pentru întreaga comunitate ortodoxă.