Elevii și studenții brăileni, dar și colegii lor din întreaga țară, vor putea beneficia de un card prin intermediul căruia vor primi reduceri la bunuri și servicii în domenii precum educație, cultură, sănătate, sport, transport etc. Este vorba, mai exact, despre un program propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Grupul țintă al acestui program este alcătuit din tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani și, potrivit inițiatorilor, promovează incluziunea și integrarea tuturor tinerilor. Ministerul Familiei a anunțat că va emite la nivel național doar 20.000 de carduri în anul 2025, primul în care se va derula proiectul, deși datele Institutului Național de Statistică arată că în anul școlar/universitar 2023-2024 populația școlară este de 3.466.000 de elevi și studenți. Cardurile vor fi emise la cerere, conform proiectului, însă doar primii 20.000 de solicitanți le vor putea obține.
În perioada următoare, instituția va stabili normele de aplicare ale Programului; va fi elaborat un ordin al Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în termen de 90 de zile de la data publicării actului normativ care va reglementa programul, în Monitorul Oficial.
Prin programul Cardul pentru Tineret se propun o serie de facilități care vor fi acordate tinerilor cu vârste între 14 și 35 de ani, cum ar fi reduceri la achiziția de bunuri și servicii de la anumiți furnizori, pentru domenii precum educația, cultura, sănătatea, sportul, mobilitatea și agrementul. De asemenea, prin intermediul acestui card, tinerii vor avea posibilitatea de a beneficia de reduceri la cursuri, seminarii și alte forme de pregătire menite să îi ajute să obțină noi competențe și să își îmbunătățească perspectivele de carieră.
Ministerul Familiei va implementa programul și va acoperi costurile de emitere, distribuire și administrare a cardurilor, finanțarea provenind de la bugetul de stat.