Unul dintre evenimentele de interes, pentru iubitorii de filosofie în principal și pentru brăilenii care îl cunosc pe Vasile Datcu în mod particular, a fost – la târgul de carte Gaudeamus desfășurat recent la București – lansarea cărții „Aventura cunoașterii” a celui amintit aici, apărută la Editura Cartea Românească Educațional din Iași, în 2023.
Vor avea parte și brăilenii de o prezentare, în data de 29 noiembrie 2023, la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I” de la ora 17.00, când vor vorbi autorul, dr. Valentin Popa, dr. Zamfir Bălan, dr. Adrian Buzdugan, dr. Viorel Coman (numele de autor al prof. dr. Viorel Mortu).
Lansarea de la București a avut loc la standul editurii, în prezența autorului.
Au vorbit universitarul Vasile Burlui, directorul general al editurii, scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactor-șef al revistei „Poezia” de la Iași, cadrul universitar ieșean Livia Iacob, prof. dr. Valentin Popa, conf. univ. dr. Zamfir Bălan, universitarul Vasile Zecheru, dar și autorul.
Căteva cuvinte extrase din prezentări s-ar putea să fie incitante pentru cititori.
„Autorul practică o filosofie de foarte bună calitate, cu foarte multe îndrăzneli”
Vasile Burlui: „Inițial nu am dorit să public cartea pentru că autorul este împotriva tuturor, se ia și de cei mari, și de cei mici… dar de fapt, practică o filozofie – rațională, i-aș spune – de foarte bună calitate, cu foarte multe îndrăzneli (…)”.
Livia Iacob: „Am găsit în spatele textului o atitudine de opoziție la această frondă care, de câteva decenii bune, s-a instituit ca o contra valoare în fața intelectualilor care preferă să stea cuminți așa, aproape romantici, izolându-se – mulți dintre ei voluntar – pentru că nu găsesc arme coerente în lupta cu incoerența (…)”.
Marius Chelaru: „Vasile Datcu pune în discuție epoci diferite și viziuni diferite asupra unor concepte și asupra manierei în care au fost gândite aceste concepte și cum s-au manifestat practic în societate, de la Homer și modul cum era văzut statul la Plutarh, până mai încoace. M-am uitat în carte la o chestiune legată de adevăr, care apare aici ca o emanație de grup. Mi s-a părut extrem de interesantă perspectiva, pentru că noi am experimentat, mai ales în pandemie, apariția opiniei de grup, o nebunie, pentru că apăreau tot felul de indivizi la televizor sau în alte medii și stârneau o adevărată furtună când începeau să își dea cu părerea. Or, problema este că adevărații specialiști nu mai au credibilitate în fața opiniei publice. Poate și de aceea am ajuns în situația în care suntem astăzi (…) Viziunea pe care o are dl Datcu este cumva între teatrul absurdului și un tragic care aproape că te doare când știi că l-ai trăit„.
Agricultură, scriitură, magie
Valentin Popa: „Autorul face agricultură performantă în județul Brăila. Cum a ajuns la filosofie, este o întrebare care merită să fie pusă. Dar în paralel cu aceste activități, noi l-am cunoscut prima dată ca prozator. Iar aici în această carte, ca și în alte scrieri, Vasile Datcu arată că este un autor dotat cu originalitate” – din discurs. Și citate din prefața cărții semnată Valentin Popa: „În ciuda faptului că tematica aleasă amintește de filosofia clasică, de la antici până la moderni, interpretările se dovedesc deosebit de libere, neinfluențate de multitudinea exegezelor pe problema cercetată. Apoi, scrierea impresionează prin limpiditate (…)” având amuzante intarsii literare. Având în vedere „aberațiile din spațiul public contemporan„, cartea lui Vasile Datcu este cu atât mai binevenită.
Zamfir Bălan: „În mare măsură, cartea păstrează amprenta stilistică a scriitorului Vasile Datcu și dacă în cărțile de literatură se întâmplă cumva altminteri, adică întâi e povestea și de acolo ajungem la un nivel care face aluzie la metafizică, de data aceasta drumurile sunt așezate invers. Este partea eseistică, partea de discurs în bună încadrare filosofică, după care vine acest – să îi spunem așa – șoc de lectură. Pentru că cititorul nu se așteaptă la o soluționare din aceasta atât de tranșantă și atât de surprinzătoare„.
Vasile Zecheru: „Vasile Datcu, autorul, ca un magician, plonjează în chiar sorgintea întregului univers, adică în gândire; corpul cauzal se numea în metafizica primară. Acesta era obiectul cercetării. Nu corpul fizic, nu ne uitam la el cum este îmbrăcat, ci ideile pe care le promovează, la modul lui de a reacționa la modul lui de a se poziționa față de tot ce există. Este de felicitat autorul și editura„.
Autorul: „Este o carte pe care eu o numesc eretică. Cam eretic am fost tot timpul. Dacă cineva care are timp ar relua textele mele, din 1986 până azi, va observa că am fost extrem de obraznic în cuvinte: nu am fost de acord cu direcțiile. Așa a fost să fie. Urmărit de Securitate de la 19 ani, m-am apucat să trăiesc (…) să fac și agricultură. Dar eu nu am făcut agricultură, ci filosofie (…) Am scris aici și gândindu-mă cum am ajuns la decandență (…) dar nu eu rezolv probleme, ci pun probleme (…) Și n-o să vă vină să credeți, dar cartea s-a scris mai mult pe câmp, printre rânduri de porumb și prin lanul de grâu. Și printre tot felul de discuții cu muncitorii”.