Elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, însoțiți de profesorul Angelica Susu, au oferit mai multe cărți bibliotecii de la Școala Gimnazială Mărașu, în cadrul proiectului Dăruim și primim. Vizita la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a însemnat însă mai mult decât o simplă donație. A fost un bun prilej pentru ca elevii să învețe cum să identifice cărțile la raft, iar mai apoi să participe la un atelier în care au confecționat un semn de carte. Coordonator al activității a fost Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar.
Statisticile arată o situație alarmantă: patru din zece comune din România nu au nici măcar o bibliotecă, iar șase din zece școli nu au bibliotecă școlară. În cazurile în care biblioteca există, aceasta este adesea închisă. În plus, România ocupă un loc fruntaș în Europa la analfabetismul funcțional, cu 44% dintre tinerii în vârstă de 15 ani incapabili să înțeleagă textele citite. Copiii și tinerii din mediul rural sunt cei mai afectați de această situație, care este mult mai gravă decât indică statisticile. În multe biblioteci din sate, fie ele școlare sau publice, chiar și atunci când copiii au acces la cărțile cerute în programa școlară, numărul acestora este extrem de redus, existând adesea un singur exemplar dintr-o anumită carte.
Copiii din Mărașu își doresc să citească, iubesc lectura și abia așteaptă să răsfoiască o carte! De fapt, Școala Gimnazială „Nicolae Grigore Mărășanu” din comuna Mărașu, județul Brăila, are nevoie de sprijin pentru a-și echipa biblioteca. Cu atât mai lăudabil este gestul colegilor lor de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, care au făcut un pas important în această direcție!