„Casa mică – Casa cuib”, proiecte arhitecturale pentru un spațiu de locuit frumos și ergonomic



Expoziția deschisă la Centrul Cultural Nicăpetre, reprezentând Anuala de arhitectură 2023, ediția X, și concursul național „Casa mică – Casa cuib” pentru arhitecți și studenți, ediția VII, este un bun prilej de a revizita domeniul arhitectural din perspectiva pe care o are, mai ales acum, spațiul urban gata sistematizat și nu doar el. Aceasta deoarece majoritatea proiectelor prezentate pe panouri sunt în contextul regulamentului concursului „Casa mică – Casa cuib”, respectiv o locuință care să aibă doar 100 metri pătrați, dar să fie în același timp o casă perfect funcțională și ergonomică, un  adevărat cuib. 

Bineînțeles că expoziția este binevenită pentru doritorii de case noi, care își doresc o locuință cu amprenta și semnătura unui arhiect – și chiar ar fi de dorit! Să ne uităm la clădirile din centrul vechi al Brăilei, ori chiar la casa Embiricos în care se află Centrul Cultural Nicăpetre. De asemenea, expoziția ar putea deveni un bun teren pentru lecțiile de desen ale elevilor de liceu care doresc să urmeze arhitectura ori care au artele vizuale ca domeniu favorit.  

Reamintim că expoziția este realizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Dunărea de Jos, în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Cultural Nicăpetre fiind parte a secției muzeale Artă. Coordonatori ai expoziției sunt arh. Sergiu Porumboiu, vicepreședinte Filiala OAR Filiala Dunăarea de Jos, și Ruxandra Alina Mircea, muzeograf șef al secției Artă. 

La recentul vernisaj, întâmpinați de o vreme teribilă – aproape furtună, au participat arh. Sergiu Porumboiu de la Galați, dar și câțiva membri ai juriului, bucuroși să admire frumoasa casă în care se află lucrările regretatului sculptor Nicăpetre. Astfel, au fost prezenți arh. prof. univ. Mircea Ochinciuc din București – președintele juriului, arh. Alexandru Bălan, din Constanța – Filiala OAR Dobrogean, arh. Dan Domșa din Cluj – Filiala OAR Transilvania, Daniel Panait din Oradea – Filiala OAR Bihor. Cu toții au apreciat la superlativ găzduirea muzeului brăilean, spațiul de expoziție și au exprimat speranțe că domeniul arhitectural se va dezvolta bine dacă tinerii arhitecți vor fi ajutați nu doar de școală, ci și de clienți. La ce bun un plan minunat de casă, dacă el nu este pus în practică?!? 

Au fost prezenți la vernisaj și managerul Costin Croitoru, de la muzeului brăilean, dar și omul de afaceri Iulian Zamfir care a vorbit în calitate de președinte al grupului de inițiativă Dunărea Polis ce își propune să ajute la punerea în practică a unirii orașelor Brăila și Galați într-un megalopolis. 

Expoziția rămâne în spațiul mansardei Centrului Cultural Nicăpetre doar până în 12 noiembrie 2023.  

Foto:
Armanda Filipine