
Casa Umorului Desenat, noua atracție muzeală brăileană
Parte a secției Artă din Muzeul Brăilei „Carol I”, Casa Umorului Desenat este de acum la dispoziția iubitorilor genului, în clădirea situată în str. Ana Aslan nr.27. Evenimentul de deschidere a coincis cu vernisajul expoziției Salonului internațional de caricatură 2023, ediția a XVIII-a, din seara de 20 septembrie. Expoziția a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila în colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”.
Dr. Costin Croitoru, managerului instituției muzeale, a făcut oficiile de amfitrion, subliniind importanța atracțiilor din Casa Umorului Desenat, pe măsura așteptărilor celor care îi apreciază pe artiști. Nu întâmplător noul spațiu muzeal s-a deschis laolaltă cu Salonul de caricatură. Din extraordinar de bogata prezență pe simezele edițiilor Salonului s-a format și colecția muzeală. Costin Croitoru: ”Am umblat ceva în lumea muzeelor… Suceava, Vasluiul… am vorbit inclusiv la Olt, știți povestea aceea cu oltenii și restul lumii… Nimeni nu se poate lăuda cu un palmares similar ca acela al Salonului internațional de caricatură care la noi tinde să fie un fenomen. În interiorul Casei Umorului Desenat veți vedea multe dintre numele rostite aici, prezente sau trecute în lumea umbrelor dar care – iată – se alătură nouă, așa cum bine s-a spus, prin muzeologizare. Este vorba de a oferi un patrimoniu instituției tinere, pentru că noi – prin Casa Umorului Desenat – abia începem să mergem… pe când Salonul are deja vârsta majoratului ”.
O parte a desenatorilor caricaturiști care au lucrări în patrimoniul proaspetei secții muzeale au fost prezenți la eveniment, bineînțeles și membri ai juriului salonului – Leonte Năstase, Florian Doru Crihană, Dodo Niță, Marian Avramescu, Marius Tița, premianții ediției, Constantin Pavel, Julian Pena Pai și Mihai Boboc, dar și Aurel Stefan Alexandrescu, Gabi Rusu, Ovidiu Ambrozie Borta, Florian Vîlsan.
În curte este și sediul Filarmonicii „Lyra – George Cavadia„, în acest fel avantajul fiind că publicul de la recitalurile organizate aici ar putea să admire, înainte de evenimentele muzicale, lucrările expuse în Casa Umorului Desenat. Unele aparțin și regretatului profesor brăilean Victor Chiriloaie Chiril (1947 – 2022), cel care reușit să reînvie istoria caricaturii înființând propria revistă – „Secătura”, o urmașă a mai cunoscutei „Urzica”. Lucrările expuse sunt doar o parte a frumoasei colecții care este, evident, abia la început.
În acele prime momente a fost prezentată și prima producție editorială, evident lucrată la Istros – editura muzeului brăilean, un album cu titlul „Florian Doru Crihană. Brăila – o impresie satirică„, coordonat de Ruxandra Alina Mircea, muzeograf șef al secției Artă.
Casa Umorului Desenat, ale cărei desene murale sunt realizate de desenatorul gălățean Viorel Baciu, este deschisă de miercuri până duminică, in intervalul 10.00 – 18.00 ca și alte secții muzeale.