
O sală de spectacole plină, în după-amiaza zilei de 8 septembrie 2023, cu tineri purtând costume populare tradiționale românești, câțiva părinți și bunici, dar mai ales o competiție care a readus în atenție dansul popular după regulile lui adevărate. Este meritul organizatorului Festivalului Concurs de amatori „Joc și cântec”, aflat la a doua ediție, mai precis a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, că a reunit dansatori foarte tineri.
Toate formațiile înscrise sunt din municipiul și județul Brăila, scopul organizatorului fiind și acela de a le oferi provocarea să se verifice, să se vadă unii pe alții, să urce pe scenă. Unii au făcut-o pentru prima dată și au fost foarte emoționați, ușor stângaci. Dar la copii și la tineri acest aspect este scuzabil. Important este că ei învață elemente de tradiție autentică. Și chiar dacă nu se vor duce toți către școli de dans profesionist, vor rămâne cu repere de calitate. Educația lor e pe baze bune, e cel mai bun câștig.
Așa că, înainte de a spune cine a câștigat, îi felicităm pe toți participanții și le dorim un nou an școlar care să fie și cu note mari în catalog.
Juriul ediției, care a ales ierarhia premianților, a fost format din coregraful și instructorul de dans Marin Barbu, președinte, instructorul coregraf Andrei Iancu și prof. Veronica Dobrin, fostul director al teatrului dramatic brăilean.
- Premiul I a fost obținut de ansamblul folcloric „Hora Măxinenilor” din comuna Măxineni, instructor Titica Ioniță.
- Premiul al II-lea a revenit ansamblului „Flori de Bărăgan” din satul Tataru, comuna Dudești, coordonat de Marcela Crăciun.
- Premiul al III-lea a fost câștigat de ansamblul folcloric „Mușețeanca” din orașul Insurăței, sprijinit de Primăria Însurăței și coordonat de instructor Titica Ioniță.
Premiile au fost în bani, din bugetul organizatorului, de la Consiliul Județean Brăila: 1.500 lei pentru locul întâi, 1.200 lei locul doi, 1.000 lei locul trei.



Au mai participat în competiție:
- Ansamblul folcloric „Vulturașul” din comuna Mircea Vodă
- Ansamblul folcloric „Românașii lui Vlaicu” de la Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă” din municipiu
- Ansamblul folcloric „Nu mă uita” de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din municipiu
- Ansamblul folcloric „Mugurașii” de la Școala Gimnazială „Costache Grigore Șuțu” din comuna Șuțești
- Formația de dans a Școlii Profesionale „Emil Drăgan” din comuna Grădiștea
La final au fost câteva recitaluri. Copiii și tinerii prezenți au avut ocazia să asculte două interprete de muzică populară, pe experimentata Daniela Condurache și pe mai tânăra Raluca Diaconu, care a fost și prezentatoarea festivalului. De asemenea, au evoluat pe scenă dansatori care activează în Atelierele de revitalizare a patrimoniului imaterial brăilean „Jocul” de la CJCPCT Brăila.