Cătălin Drulă a încălcat, prin declarațiile sale, independența procurorilor DNA



În data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un comunicat de presă referitor la constatarea  încălcării independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Achiziția suplimentară în 2021 a 52.805.690 doze de vaccin, prejudiciu adus bugetului statului de peste 1 miliard de euro

Controversele au fost generate de afirmațiile liderului USR, Cătălin Drulă, cu privire la instrumentarea unui dosar penal, în cadrul căruia s-au cerut ridicări de imunitate pentru foștii miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă (membri USR), dar și pentru fostul premier Florin Cîțu (membru PNL), care sunt acuzați de procurorii DNA că „ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”.

În acest context, Cătălin Drulă a afirmat că dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar” și a acuzat procurorii anticorupție că desfășoară un „atac politic”. Aceste acuzații au declanșat o investigație din oficiu din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, investigație în urma căreia secția pentru procurori a concluzionat, în unanimitate, că aceste afirmații constituie o încălcare a independenței procurorilor.

Independența procurorilor și dreptul la opinie

În comunicatul său, Secția pentru procurori a subliniat importanța respectării independenței procurorilor și a dreptului la opinie al fiecărui cetățean. Este recunoscut faptul că activitatea de urmărire penală se desfășoară exclusiv de către organele abilitate în drept, în conformitate cu cadrul legal incident. Procurorii DNA sunt obligați să acționeze cu imparțialitate și să nu fie influențați de presiuni politice sau de alte naturi în îndeplinirea atribuțiilor lor.

Separarea puterilor în stat. Consiliul Superior al Magistraturii – garantul independenței justiției

Secția pentru procurori a evidențiat, de asemenea, importanța separării puterilor în stat. Procurorii trebuie să fie liberi să-și exercite atribuțiile fără intervenții nejustificate din partea altor autorități sau entități, asigurând astfel un echilibru necesar pentru buna funcționare a sistemului judiciar. Este esențial ca acțiunile politice să nu interfereze cu procesul judiciar și să nu afecteze imparțialitatea și integritatea anchetelor anticorupție.