Ce facilități primesc donatorii de sânge

Și în acest an, cei care aleg să doneze sânge beneficiază de facilități precum tichete de masă, reduceri la transportul public, reduceri la plata impozitului pe clădiri și terenuri, precum și dobânzi speciale pentru cei care investesc în titluri de stat „FIDELIS”. Reamintim că, de la 1 ianuarie anul trecut, valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge a crescut la 280 de lei, de la 66,99 de lei.

De asemenea, donatorii beneficiază de un set complet de analize, o zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate, precum și bonuri de masă valabile până la finalul anului.
Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, precum grupa sanguină, RH-ul, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV. La cerere, o dată pe an, se poate efectua gratuit un set complet de analize de biochimie.

Cine poate dona sânge

Pentru a putea dona sânge, trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții:

  • Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.
  • Greutatea să depășească 50 de kilograme.
  • Pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut.
  • Tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 mmHg.
  • Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
  • Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală.
  • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare.
  • Să nu fie sub tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine.

Anumite afecțiuni exclud posibilitatea de a dona, printre care hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă sau cancerul.

Înainte de donare, este recomandat să se consume un mic dejun ușor. Este permis să bei ceai sau cafea, dar fumatul nu este permis cu o oră înainte și după donare.