Ce înseamnă cetățenia digitală

Inspectorul audiovizual Enache Elena, împreună cu elevii clasei a XII-a de la Liceul „Mihail Sebastian” Brăila, însoțiți de profesorii Iuliana Calciu și Grama Vasilica, alături de bibliotecarii Chiriac Valentina și Răileanu Leta Carmen din partea Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, au desfășurat o activitate de educație media.

Cu acest prilej, reprezentantul Consiliului Național al Audiovizualului, Enache Elena, le-a vorbit tinerilor despre accesul digital, despre „de ce am devenit cetățeni digitali și ce înseamnă aceasta, drepturi și responsabilități digitale, competență digitală, comportamentul în mediul online și securitatea digitală”. Activitatea a fost descrisă ca fiind interactivă și utilă, participanții acumulând informații valoroase. Reprezentanții Bibliotecii Județene au precizat că „am discutat și am acumulat împreună multe informații utile și am stabilit o nouă întâlnire pentru anul următor cu doamna Enache Elena, căreia îi mulțumim tare mult pentru informațiile prețioase, profesionalismul și dăruirea sa”.

Potrivit Wikipedia, „cetățeanul digital este o persoană care utilizează tehnologia informației (TI) pentru a se implica în societate, politică și guvern”. După cum a definit Karen Mossberger, autorul lucrării Digital Citizenship: The Internet, Society, and Participation, cetățenii digitali sunt „cei care folosesc internetul în mod regulat și eficient”.

Cetățenia digitală presupune un comportament adecvat și responsabil în utilizarea tehnologiei și include alfabetizarea digitală, eticheta online, siguranța cibernetică și gestionarea diferenței dintre informațiile private și publice. Aceasta implică participarea activă a membrilor unei comunități digitale, atât a celor vizibili, cât și a celor mai puțin vizibili, în mod responsabil și respectuos.