Centrul de Permanență de la Însurăței, închis temporar de la 1 februarie



Centrul Medical de Permanență de la Însurăței și-a suspendat activitatea începând cu 1 februarie. Anunțul a  fost făcut astăzi, 6 februarie, de dr. Gabriel Ciochină, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Brăila, în ședința Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice al județului Brăila.

Decizia de suspendare a activității pentru o perioadă de 90 de zile a fost emisă în urma încetării activității prin demisie a doi dintre cei șase medici ai centrului.

„Am emis o dispoziție în legătură cu activitatea Centrului de Permanență din Însurăței, având în vedere că doi medici și-au încetat activitatea, și-au depus demisia din cadrul grupului de lucru de acolo. A trebuit să suspend activitatea Centrului de Permanență pe o perioadă de 90 de zile, timp în care, prin medicul coordonator, trebuie să fie cooptați medicii astfel încât să asigure minimul necesar de măcar cinci medici pentru continuarea activității. În cazul în care nu se reușește cooptarea, după termenul de 90 de zile Centrul de Permanență se închide. E un centru de permanență totuși cu importanță pe zona respectivă, întrucât, se știe, municipiul Brăila, unde sunt și majoritatea spitalelor, este poziționat excentric în cadrul județului și practic prin Centrul de Permanență Însurăței se asigura asistență pe zona respectivă”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Brăila.

În Centrul de Permanență de la Însurăței, singurul de acest fel din județ, înființat în 2003, își desfășurau activitatea șase medici. Directorul DSP Brăila nu a dezvăluit motivele demisiei celor doi angajați ai centrului, precizând doar că actul de demisie a fost unilateral.

Centrele de permanență sunt instituții medicale fără personalitate juridică, obligate să asigure continuitatea asistenței medicale primare de luni până vineri, între orele 15,00 – 8,00, iar în zilele de sâmbătă și duminică și cu ocazia sărbatorilor legale, serviciul de permanență se efectuează în intervalul 8,00 – 8,00, practic 24 de ore din 24. Acestea se înființează în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care direcțiile de sănătate publică, respectiv direcțiile medicale din ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, consideră că este necesară asigurarea continuității asistenței medicale primare.

Centrele de permanență se înființează și se desființează pe baza deciziei emise de către directorul executiv al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București.

Foto:
Gabriel Ciochină, Directorul DSP Brăila