
Cercuri pedagogice la istorie
Două cercuri pedagogice, la care au participat cadrele didactice de nivel gimnazial și de nivel liceal la disciplina istorie, au avut loc la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Brăila, „activitățile propuse de cadrele didactice au fost variate și s-au concentrat pe dezvoltare profesională, pe colaborare interdisciplinară și pe aprofundarea cunoștințelor istorice, ajutând astfel profesorii să rămână motivați și să-și îmbunătățească metodele didactice”.
Așadar, cele două cercuri pedagogice au fost un instrument valoros pentru cadrele didactice participante, deoarece au oferit un cadru eficient pentru schimbul de bune practici și noi perspective de predare a istoriei, contribuind la o experiență educațională mai bogată și mai interactivă.
Din păcate, la ora actuală, în pofida unui progres evident către formarea de competențe, ora de istorie este încă insuficient apreciată în școli, în special din cauză că elevii sunt de-a dreptul „sufocați” de multe date, și se pune prea puțin accent pe alte aspecte mai concrete. Specialiștii în domeniu, dar și cadrele didactice, consideră că această disciplină școlară ar trebui astfel gândită încât elevii să rețină mai multe perspective privind evenimentele ce trebuie explicate. Profesorul de istorie ar trebui să își pună permanent în valoare răbdarea, tactul, perseverența, măiestria pedagogică și astfel să apară discuții interesante și interactive, deopotrivă pentru profesor și pentru elevi, care pot deschide drumul către demersuri de tip interdisciplinar.