
Proaspeții părinți care revin la muncă înainte de finalizarea concediului de creștere a copilului pot primi ceea ce se numește stimulent de inserție, dar, cu toate acestea, nu toată lumea înțelege condițiile în care poate beneficia de acest sprijin material.
În primul rând, trebuie să se cunoască faptul că stimulentul de inserție se acordă părinților care acceptă să-și reia activitatea înainte de încheierea concediului de creștere a copilului, dar și persoanelor care au copilul în plasament sau în plasament de urgență, precum și tutorilor. Suma acordată de stat este diferită în funcție de momentul întoarcerii la muncă, iar acest drept financiar nu poate fi cumulat cu alte indemnizații.
Stimulentul de inserție poate fi solicitat de oricare dintre părinții copilului, de persoanele cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care l-au adoptat, precum și de cele care au copilul în plasament ori în plasament de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist. În plus, poate beneficia de acest drept și tutorele copilului, dar și acei părinți care își desfășoară activitatea lucrativă ca persoane fizice autorizate (PFA).
Suma acordată de stat este de 1.500 de lei dacă beneficiarii se întorc la serviciu înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de șase luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități, și este plătită până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilități, cu condiția ca părintele să nu revină în concediu de creștere.
În schimb, în cazul în care copilul a depășit vârsta de șase luni, respectiv un an în cazul celui cu dizabilități, valoarea stimulentului se reduce la 650 de lei și, la fel, se acordă până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilități.
De menționat că stimulentul de inserție nu poate fi cumulat cu alte indemnizații, cum ar fi cea acordată în perioada concediului de creștere a copilului. În plus, trebuie să se știe că nu au dreptul la acest beneficiu părinții care au realizat venituri mai mari de 13.200 de lei pe parcursul concediului de creștere a copilului.
Pentru a obține acest ajutor financiar, solicitantul trebuie să depună o cerere, însoțită de mai multe documente justificative, la primărie. Acesta trebuie să depună: copia actului de identitate și a certificatului de naștere al copilului; documente care atestă relația cu copilul (pentru cazurile de plasament, adopție etc.); dovada veniturilor realizate; documente care confirmă îndeplinirea perioadei minime de cotizare; actul care atestă suspendarea activității pentru concediul de creștere a copilului; alte documente necesare pentru verificarea eligibilității. Totodată, părintele trebuie să anunțe angajatorul cu privire la intenția de a-și relua activitatea cu cel puțin 30 de zile înainte.