Ciprian Deac, meciul 400 în prima ligă

Astă-seară începe o nouă etapă din Superliga României la fotbal, cea cu numărul 27 din sezonul regulat. Uvertura rundei se joacă în Gruia, mai precis pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj, acolo unde CFR Cluj întâlnește pe Dinamo.

De fapt, uvertura rundei se joacă un pic mai devreme, ora 17.00, și pune față în față pe Hermannstadt și FC U Craiova 1948, dar partida CFR Cluj – Dinamo, cu start la ora 20.00, are un iz special.

Cu această ocazie, veteranul clujenilor, Ciprian Deac, care pe 16 februarie a împlinit 38 de ani, va juca meciul 400 în prima ligă din România.

Deac, care a început fotbalul la juniorii Unirii Dej, a evoluat, în cea mai mare parte a carierei, pentru CFR Cluj, cu care a cucerit șapte titluri de campion național. Pentru scurte perioade, el a fost împrumutat la Oțelul Galați, unde a jucat 15 meciuri, dar și la Rapid București, unde a evoluat în 30 de meciuri. În rest, toate celelalte partide din campionatul intern le-a disputat sub tricoul vișiniilor de la CFR Cluj.

El a mai fost transferat și în străinătate, în Germania, la Schalke 04, figurând în lotul care, în sezonul 2011-2012, a câștigat Cupa Germaniei. Nu s-a adaptat însă prea bine, așa că a fost împrumutat în țară, iar apoi a mai bifat un transfer în Kazakhstan, la echipele Aktobe și Tobol.

Al doilea după Lăcătuș

Pe plan intern, Ciprian Deac este al doilea cel mai titrat fotbalist român, doar Marius Lăcătuș, cu 10 titluri de campion, fiind mai sus decât el. Statisticile lui Ciprian Deac includ, de asemenea, 85 de goluri și 91 de pase decisive.

Deac are 26 de selecții și patru goluri la echipa națională a României, ultima reușită sub tricolor fiind consemnată în preliminariile Euro 2020, 4-1 cu Insulele Faroe, chiar pe stadionul echipei de club.

Aer de longevitate la Cluj

Deac a revenit după niște accidentări grave și este pus la punct cu condiția fizică, fiind un exemplu de admirat pentru mai tinerii săi coechipieri. Un alt coleg de asemenea marcă este și Camora, primul internațional român naturalizat, cei doi fiind considerați pilonii echipei.

Se pare că aerul de Cluj priește ”bătrânilor”, dacă ne gândim că la concitadina Universitatea și-au restartat cariera, la 35 de ani, Dan Nistor și Alexandru Chipciu, acesta din urmă fiind născut chiar la Brăila. Atacantul celor de la CFR Cluj, Bîrligea, este născut și el tot la Brăila, dar a copilărit în Italia.

Partida de diseară se vede pe Digisport, Orange Sport și Prima Sport. Ea poate fi ascultată secvențial la Radio România Actualități, dar și integral la Radio Cluj și Flashscore.