Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la înființarea Școlii Reale din Brăila, prima școală secundară de pe aceste meleaguri, actualul Colegiu Național „Nicolae Bălcescu” (CNNB). Momentul a fost sărbătorit astăzi printr-o activitate găzduită de corpul B al Inspectoratului Școlar Județean, la care au participat foști absolvenți, profesori și elevi ai colegiului.
Seminarul adresat elevilor și intitulat „Dialog interdisciplinar despre spațiul cultural brăilean de altădată” este inclus în proiectul județean „CNNB-reper cultural european, organizat de Catedra de limba română și Catedra de limbi străine de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila. Din echipa coordonatoare fac parte prof. dr. Mirela Curcă, prof. dr. Carmen Pîrlog, prof. Luminița Mocanu și prof. Ana-Maria Bulgaru-Zlăvog.
160 de ani de tradiție și excelență în educația românească
Activitatea a fost deschisă de prof. dr. Mirela Curcă, cea care a și moderat evenimentul:
„Comunitatea noastră, veche și celebră, inaugurează astăzi zilele de sărbătoare dedicate Colegiului Național <Nicolae Bălcescu>. La 1 noiembrie 1863, începe să funcționeze prima Școală Reală din Brăila, iar pe 6 decembrie, în același an, are loc deschiderea oficială a școlii noastre. Celebrăm așadar 160 de ani de tradiție și excelență în educația românească prin activități eveniment, toată săptămâna, pe care o numim Săptămâna Altfel. (…) Activitățile proiectului se vor desfășura pe tot parcursul anului școlar, vor fi mese rotunde, vor fi dezbateri, întâlniri cu scriitori și un concurs, care are și o secțiune de grafică și fotografie, toate având ca punct de interes celebritățile CNNB-iste. Oameni de seamă, oameni de carte, oameni de cultură care ne oferă exemple. Ca să amintim câteva nume: Petre Andrei, Vasile Băncilă, Nae Ionescu, Maria Filotti sunt nume de referință care au conturat învățământul brăilean și național.”
Au împărtășit experiența de foști elevi ai liceului prof. univ. dr Simona Antofi, decan al Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. Mariana Neagu de la aceeași facultate și prof. Ioan Munteanu, scriitor.
CNNB este un reper important al învățământului brăilean și românesc în egală măsură
Prof. univ. dr Simona Antofi și-a exprimat recunoștința față de dascălii merituoși care i-au îndrumat anii de liceu, dar și-a îndreptat și privirea spre viitor, adresându-se tinerelor generații din sală: „Este deosebit de onorant pentru mine, ca absolventă a CNNB din Brăila, să mă aflu aici astăzi, cu ocazia celor 160 de ani de existență care confirmă, din punctul meu de vedere, faptul că CNNB este un reper important al învățământului brăilean și românesc în egală măsură.(…) Vreau să vă asigur că aveți un viitor minunat în fața voastră, în calitatea voastră de elevi ai CNNB.”
Prof. univ dr. Mariana Neagu, fostă absolventă a colegiului și cadru didactic la Catedra de Engleză a Facultății de Litere – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a subliniat importanța unui sistem de valori, dar și a pasiunii călăuzitoare: „Ideea este că trebuie să avem fiecare un sistem valoric, care bineînțeles că este motivat și de profesori, și de părinți deopotrivă, și să facem cu plăcere și cu pasiune ceea ce am ales să facem. Eu mă consider norocoasă pentru că mi-a plăcut ceea ce am făcut.(…) Ceea ce contează este să vă placă ceea ce faceți, să fiți autentici și să vă urmați visul așa cum gândiți acum.”
Brăila și liceul ei sunt două imagini care se suprapun
Prof. Ioan Munteanu, autor a 40 de cărți dedicate Brăilei, pe care o iubește „cu patimă de ibovnic istratian”, l-a citat pe scriitorul existențialist Miguel de Unamuno – „Suntem liceul pe care l-am absolvit”, dar și pe Mihail Sebastian: „Liceul <Nicolae Bălcescu> este mai mult decat o clădire și chiar mai mult decat o instituție. Este orașul însuși, cu ce are el mai viu și mai prompt. În bună parte, Brăila și liceul ei sunt două imagini care se suprapun.” A vorbit apoi despre reperele culturale ale Brăilei, odinioară oraș al muzicii, dar și al teatrului, încheind cu un grupaj de epigrame.
A preluat cuvântul Adriana Bogatu, profesor de limba și literatura română la CNNB și scriitoare: „Indiferent ce ar fi devenit vreodată Brăila, ea n-ar fi fost nimic din ceea ce este astăzi dacă Bălcescu nu ar fi existat. Și nu o spun nici cu aroganța elevului, nici cu aroganța profesorului, nici cu aroganța istoricului care are puterea de a vedea în timp, ci cu bucuria aceluia care se întâlnește în fiecare zi cu mințile voastre tinere, sclipitoare și multora dintre voi vă spun să fiți mereu mândri că sunteți CNNB-iști.”
Lect. univ. dr. Valentin Popa a rememorat experiența de profesor de filosofie la Liceul „Nicolae Bălcescu”, pe care l-a ales la finalul studiilor universitare și unde are din nou bucuria de a preda acum, după o pauză destul de lungă.
Activitatea a continuat cu o proiecție de caricatură comentată, în prezentarea celebrului grafician brăilean Costel Pătrașcan, spre deliciul publicului privitor.
În încheiere, elevi ai CNNB au prezentat un scurt program literar-muzical.