ActualitateInvatamant

Colocviu pe tema „amprentei navelor” la Facultatea de Arhitectură Navală din Galați

Câmpurile fizice, factori esențiali privind <<supraviețuirea>> navelor militare în războiul naval modern”, este tema inedită ce va fi abordată în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave (CCN Nr. 102), care vor avea loc la Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în sala D01, vineri, 10 noiembrie, de la ora 11,00.  

Prezentarea, extrem de interesantă și actuală, în contextul conflictelor în care sunt implicate navele militare din Marea Neagră și estul Mării Mediterane, aparține contraamiralului de flotilă (rtr.) dr. ing. Constantin Rusu, președintele Ligii Navale, filiala București.  

Navele – construcții metalice masive, dotate cu motoare termice, cu sonar și radare etc. – generează peste 30 de câmpuri fizice, dar gradul lor de manifestare nu este același.  Câmpul fizic al navei este zona din mediul aerian sau al apei în care schimbările de caracteristici ale stării mediului sunt cauzate de navă. Pentru reducerea amprentei navei (signature), departamente specializate de cercetători caută noi soluții tehnice eficiente. Prezentarea de vineri va aborda doar câmpul acustic, câmpul magnetic și câmpul termic, cu un impact semnificativ mai mare asupra siguranței navei în războiul naval modern. S-a constatat că și navele civile, prin câmpurile lor, pot afecta mediul și sunt căutate metode de silencing și în acest domeniu.  

Contraamiralul Rusu va prezenta și măsurile care trebuie întreprinse, pe durata proiectării, construirii și exploatării navei, pentru reducerea fiecărui câmp, conform cercetărilor pe plan internațional: proiectarea integrată a controlului amprentei (semnăturii) navelor; găsirea unor tehnologii avansate de măsurare și diagnosticare a secțiunii transversale radar; dotarea cu sisteme de achiziție de date, de prelucrare și de imagistică; dezvoltarea teoriei și analizei amprentelor electromagnetice. 

Colocviile Constructorilor de Nave sunt organizate de Asociația ANCONAV, Facultatea de Arhitectură Navală,  UDJ Galați (FAN) și AGIR Sucursala Galați. Intrarea este liberă.  

Articole similare

Back to top button