Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale din acest an a atras vehemente critici din partea principalelor partide din opoziție. Decizia coaliției aflată la guvernare este criticată nu doar de lideri ai opoziției, care au anunțat că vor face contestație la Curtea Constituțională, dar și de membri marcanți ai celor două partide, PNL și PSD.
După interminabile discuții între liderii coaliției aflată la guvernare, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au anunțat, miercuri seara, 21 februarie, într-o conferință comună, că alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD și PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale.
„Decizia coaliției este de a comasa cele două runde de alegeri… Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat Ciucă, miercuri seară, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, această decizie „a presupus de la sine asumarea responsabilităţii politice” și ține cont de interesul cetățenilor.
Lideri PNL importanți, împotriva listei comune
Senatorul liberal Florin Cîţu a anunțat, miercuri, că a votat, în ședința Biroului Politic Național, împotriva listei comune PNL – PSD la europarlamentare.
„La BPN-ul de azi am votat împotriva listei comune PNL – PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Niciodată nu voi vota un socialist/pesedist! Este o alianţă toxică pentru români şi pentru PNL”, a scris Cîţu, pe Facebook.
Biroul Politic Naţional al PNL a votat, miercuri, în favoarea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale şi pentru liste comune cu PSD la alegerile pentru Legislativul european, potrivit unor surse liberale.
Decizia a fost luată cu 58 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi două abțineri.
USR va contesta pe toate căile legale
„Ce vedem astăzi este unirea PSD şi PNL. Aceasta e adevărata comasare: a PSD cu PNL. Vorbim de un partid unic care luptă împotriva românilor. Alianţa Dreapta Unită a decis să aibă candidați comuni la toate rândurile de alegeri din 2024. Nu îi vom lăsa să fure votul românilor. Nu îi vom lăsa ca înțelegerile lor obscure să conteze mai mult decât votul fiecărui român. Vom contesta orice comasare pe toate căile legale”, a scris Cătălin Drulă, președintele Uniunii Salvați România (USR), miercuri, pe Facebook
El a amintit că Dreapta Unită cere declanșarea unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale, adoptarea de urgență a legii de alegere a primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
„Ne-au arătat ce pot face în ultimii doi ani: taxe mărite şi scumpiri care au ajuns să sufoce milioane de familii. În tot acest timp, ei s-au preocupat de privilegiile lor, de baroni şi pensii speciale. Românii strângeau cureaua, ei jefuiau bugetul țârii. Românii îndurau, ei își dădeau pensii speciale. Alianța Dreapta Unită este pregătită să câștige alegerile, oricâte comasări ar face ei şi oricâte piedici ne-ar pune. Suntem aici să luptăm pentru o Românie modernă, în care banii publici merg către spitale, şcoli şi autostrăzi, nu în conturile lor”, a adăugat Cătălin Drulă.
Pentru UDMR, decizia nu a reprezentat o surpriză
Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat, miercuri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această înțelegere ar fi urmată şi de stabilirea unui candidat comun PSD – PNL la alegerile prezidențiale.
Potrivit liderului UDMR, s-a format astfel „un pol de stânga”, care a urmat celui de dreapta format din USR, Forța Dreptei şi PMP.
El s-a arătat convins că o primă înțelegere va fi urmată şi de cea de-a doua referitoare la prezidențiale, cu condiția ca PSD să fie de acord.
Potrivit acestuia, UDMR nu este afectată de comasarea alegerilor, interesul formațiunii fiind cel al maghiarilor din România.
AUR va ataca legea la Curtea Constituțională
Marius Lulea, prim-vicepreşedinte al AUR, a declarat joi, 22 februarie că, înainte de a contesta la Curtea Constituțională decizia coaliției de guvernare, va aştepta să apară soluțiile legislative care trebuie să creeze cadrul necesar pentru ca aceste alegeri să se poată desfășura, menționând că i se pare „puțin probabil” ca niște judecători care „nu au decât o calitate politică acolo, să decidă altfel decât au decis PSD şi PNL”.
„În primul rând, aşteptăm să apară acele decizii legislative care trebuie să creeze cadrul necesar pentru ca aceste alegeri să se poată desfăşura, pentru că astăzi ele nu există. Vom încerca să contestăm şi vom contesta la Curtea Constituțională, însă să vă spun sincer mi se pare puţin probabil ca nişte judecători care nu au decât o calitate politică acolo, să decidă altfel decât au decis PSD şi PNL. Noi avem o propunere în programul de guvernare al AUR, ca judecătorii Curții Constituționale să fie aleși de către cetățeni (…) şi nu lăsăm factorul politic să numească niște politicieni acolo, care pe urmă vin şi încalcă chiar ei Constituția României. Suntem într-un blocaj constituțional, pentru că altfel judecătorii Curții Constituționale nu pot fi traşi la răspundere pentru neregulile pe care le comit. Dau voturi pur şi simplu politic”, a susținut Lulea, într-o conferință de presă.
Avocatul Poporului ar trebui să se sesizeze din oficiu
În opinia lui, şi Avocatul Poporului ar trebui să se sesizeze din oficiu, în privința alegerilor comasate.
„Sperăm, de asemenea, ca Avocatul Poporului să se sesizeze din oficiu. Noi am pregătit în acest sens sesizări şi să se adreseze, de asemenea, Curţii Constituţionale pentru soluţionarea acestei cauze. Să nu ne trezim în situaţia des întâlnită în ultimii patru ani când Guvernul ia nişte decizii şi pe urmă tot vine cu ordonanţe ca să corecteze tot ceea ce a greşit”, a afirmat Lulea.
Lulea a mai susţinut că PSD şi PNL au recurs la comasarea alegerilor pentru că „le este frică de AUR”.
„Se pare că celor de la PSD şi PNL le este frică de AUR. Se pare că lui Marcel Ciolacu şi lui Nicolae Ciucă le este frică de George Simion. Altfel nu ne putem explica de ce două partide care aparent ar avea o susţinere populară mare ar decide să vină împreună la alegeri. Se știe că în politică niciodată 30% de la PSD, cu cei 10% de la PNL, nu vor da 40% sau mai mult de atât, ceea ce înseamnă că românii au o şansă istorică, aceea de a face în așa fel încât coaliția PSD – PNL să nu mai aibă o majoritate după alegerile politice din acest an„, a conchis Lulea.