Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, înființată în școli, din toamnă



În toate unitățile de învățământ se va înființa Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței și discriminării și un grup de acțiune, care va include și un polițist. Această măsură urmează să fie luată în prima săptămână de cursuri a anului școlar 2024-2025. Atât comisia, cât și grupul de acțiune sunt cuprinse în cadrul Planului Național de combatere a violenței școlare.

Comisia va fi alcătuită din: un director adjunct sau, după caz, coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare; 4-6 reprezentanți ai cadrelor didactice, desemnați de Consiliul profesoral; 1-3 reprezentanți ai părinților/reprezentanților legali, desemnați de consiliul reprezentativ al părinților/reprezentanților legali și asociația de părinți, acolo unde există; 1-3 elevi desemnați de Consiliul școlar al elevilor; un reprezentant al primarului și un reprezentant al consiliului local, membri în Consiliul de administrație al unității de învățământ, cu statut de invitați; profesorul-consilier școlar și mediatorul școlar, după caz. În schimb, grupul de acțiune, care va trebui să se întrunească lunar, va fi format din: directorul unității de învățământ; membrii comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității; un polițist desemnat din cadrul DGPMB/IPJ; un membru din cadrul comitetului reprezentativ al/asociației părinților; un membru din cadrul consiliului școlar al elevilor; un reprezentant din cadrul SPAS/DAS/DGASPC, conform Planului Național de combatere a violenței școlare.

Directorul unității de învățământ este cel care emite decizia de constituire și componența nominală a Comisiei pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, după cum se precizează în cadrul ROFUIP 2024.

Fiecare unitate de învățământ elaborează o procedură privind funcționarea Comisiei pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, în funcție de situațiile concrete cu care se confruntă de obicei școala respectivă. Potrivit cadrului legal aflat în vigoare și care a stat la baza înființării acestei comisii, aceasta are atribuții în prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, analizând abaterile disciplinare ale beneficiarilor primari care săvârșesc abateri. De asemenea, tot comisia este cea care propune sancțiunile disciplinare aplicate acestora, potrivit prevederilor statutului elevului, prezentului regulament și ale regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ.