Comunism și represiune în Brăila anilor ’80

Pentru mulți dintre români, în special cei trecuți de 40 de ani, Crăciunul este o perioadă de aducere aminte a celor care și-au dat viața la Revoluția din 1989, dar și a anilor de privațiuni trăiți până la acel moment.

De aceea, Muzeul Brăilei „Carol I” găzduiește vineri, 20 decembrie, de la ora 14:00, în Sala Regele Ferdinand și Regina Maria, vernisajul expoziției „Comunism și represiune în Brăila anilor ’80”.

Expoziția este organizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, împreună cu Muzeul Brăilei „Carol I”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Este pentru prima dată când sunt făcute publice detalii ale comunismului târziu, de la acumularea crizelor și colapsul sistemic până la generalizarea proiectului represiv al „Epocii de Aur”.

„Multiple detalii și episoade din viața economică și socială a Brăilei, cele mai multe invizibile, surprinse și gestionate de aparatul represiv al regimului comunist, sunt făcute acum publice. Muncitori disperați în căutarea propriilor drepturi (salarii, hrană, igienă, asistență medicală), învățătoare și profesori îngrijorați de degradarea continuă a învățământului, profesioniști transformați în spectatori ai dezastrului economic și social sunt martorii ale căror voci se aud acum pentru prima dată. Dar și cele ale unor conștiințe care au dorit să evadeze din marele contract social al obedienței, exprimând, în condițiile și cu riscurile epocii, adevărul.

C.N.S.A.S. expune, totodată, în detaliu, mecanismele represiunii: Securitatea și organizarea ei, fotografii ale ofițerilor, acțiunile informatorilor, alături de strategiile presiunii sociale, ale docilizării și supunerii, prin multiple mecanisme pedepsitoare. Un întreg mecanism vine, astfel, să explice, nu să justifice, cum a fost posibil ca puțini concetățeni să denunțe dictatura. Înțelegerea acestor mecanisme devine esențială, mai ales astăzi, în efortul continuu pentru consolidarea democratică.

Curatorii au contactat mai multe persoane urmărite de Securitate, iar dialogul cu acestea a completat imaginea reconstituită din documente. De asemenea, aceste persoane au avut amabilitatea să ofere fotografii din colecțiile proprii, care au fost incluse în panourile expoziționale”, transmit organizatorii.

Curatorii expoziției sunt Oana Demetriade și Mihai Demetriade, consilieri superiori la Direcția Cercetare, Expoziții, Publicații, iar designerul este Doriana Mărășoiu.