Concert de colinde Ducu Bertzi & Friends

Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, și Primăria Municipiului Brăila organizează, în data de 13 decembrie 2024, un excepțional concert de colinde tradiționale românești, o întâlnire de suflet ce pune la loc de cinste tradiția românească, în cea mai sinceră și pură formă a sa.

Potrivit organizatorilor, „cele mai frumoase colinde vor încălzi din nou inimile publicului spectator, cântate cu aceeași sensibilitate de Ducu Bertzi & Friends, cei care ne vor transmite, prin versurile izvorâte din inimi, bucuria Crăciunului, bucuria colindelor, bucuria retrăirii anumitor tradiții de Crăciun și bucuria de a fi împreună”.

Concertul va avea loc pe scena Casei Tineretului din Brăila, începând cu ora 18:00, iar biletele se pot procura atât online, cât și de la Agenția de bilete a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila.

Ducu Bertzi este un cunoscut cantautor și folkist român. Debutul său pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976, la Baia Mare, iar consacrarea în cadrul Cenaclului Flacăra a venit în toamna anului 1979, când a lansat cântecul „Când s-o-mpărțit norocul” în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.

Între 1976 și 1979, Ducu Bertzi a participat săptămânal la manifestările folk organizate în stagiunea de spectacole a Casei Studenților din București. Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât ca membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.

Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul „Când s-o-mpărțit norocu’”. Între 1979 și 1985, a susținut 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului Flacăra. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre: „Și de-ar fi”, „Floare de colț”, „M-am îndrăgostit numai de ea”, „Suflet fără chei”, „Omul pădurii”, „Iertările”, „Unde oare”, „Focul vânat e gonit de vânt”.

A susținut aproximativ 4.500 de concerte atât în țară, cât și în străinătate, în mijlocul comunităților românești din 21 de țări. Din 1997 până în prezent, a realizat, la Radio România Actualități, emisiunea „Omul cu chitara”, împreună cu Mihai Cosmin Popescu.