Casa Tineretului din Brăila a găzduit miercuri, 21 februarie, de la ora 18.30, concertul simfonic extraordinar organizat de Filarmonica „Lyra-George Cavadia” din Brăila, spectacol prezentat de prof. Marilena Niculescu.
Alături de orchestra de cameră a filarmonicii, au urcat pe scenă câțiva invitați speciali. Maestrul Petrea Gogu, directorul Filarmonicii, a cedat de această dată bagheta dirijorală unui alt brăilean, Aurel Bălae. Cu o solidă pregătire muzicală începută la Școala Populară de Arte din Brăila, absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, acesta a îmbinat postura de tenor cu cea de dirijor pe scene din întreaga țară, colaborarea sa cu filarmonica brăileană numărând deja mai multe spectacole.
Concertul a fost deschis de Valsul – fantezie al compozitorului rus Mihail Glinka, cel considerat părintele muzicii clasice ruse și fondatorul operei naționale ruse.
Pianista Sara Leu, debut alături de orchestra de cameră „George Cavadia”
Publicul a primit cu entuziasm debutul tinerei pianiste Sara Leu alături de orchestra filarmonicii. Sara a început studiul pianului la șapte ani, urmând cursurile Școlii Populare de Arte cu prof. Raluca Ciucă. A continuat cu profesorii Marilena Niculescu, Gianina Onodi și Mircea Petrescu, în prezent studiind sub îndrumarea prof. Galina Cojocari. Elevă în clasa a zecea la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila, Sara deține un bogat palmares de premii, dintre care amintim: Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – Etapa Zonală, Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu”, Trofeul concursului interjudețean „Iannis Xenakis” și Trofeul concursului național de pian „Virtuozii”.
Alături de orchestra brăileană, Sara a interpretat Concertul pentru pian nr. 2, Op. 40 al lui Felix Mendelssohn Bartholdy, compozitor și dirijor german, de origine evreiască, reprezentant al romantismului timpuriu.
Violoncelistul Ștefan Cazacu, invitat de onoare la Brăila
A doua parte a concertului l-a avut ca invitat de onoare pe violoncelistul Ștefan Cazacu. Acompaniat de orchestra de cameră „George Cavadia”, acesta a interpretat Concertul pentru violoncel nr. 1, Hob.VII b:1, compus de Joseph Haydn, compozitor ce completează triada vieneză clasică, alături de Mozart și Beethoven.
Născut într-o familie de muzicieni, Ștefan Cazacu a concertat pe scene importante din țară și din străinătate, deținând un palmares impresionant de premii. Le menționăm doar pe cele mai recente: premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (București, România – ediția 2020-2021).
Și-a început formarea muzicală la doar șase ani, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu, și este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa unui alt important violoncelist român, Răzvan Suma. Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena. Pe lângă activitatea sa solistică, Ștefan Cazacu predă din 2020 la Universitatea Națională de Muzică București și la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”. Violoncelul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino, de lutierul Georg Ullman.
Următorul concert al Filarmonicii „Lyra-George Cavadia”, un recital vocal-instrumental intitulat „Mărțișoare muzicale”, va avea loc miercuri, 28 februarie, începând cu ora 18.00, la sediul instituției din str. Ana Aslan, nr. 29. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii sau online, de pe platforma BLT.ro: https://www.blt.ro/martisoare-muzicale-recital-vocal-instrumental.html